Connect with us

Ekonomija

HARASANI: Inspekcija će imati više savjetodavnu ulogu

Published

on

Uprava za inspekcijske poslove će u narednom periodu imati više savetodavnu nego kaznenu ulogu, kazao je VD direktora Ilir Harasani. On je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore najavio i kadrovske promjene koje će se, kako je kazao, uraditi na osnovu rezultata a ne po partijskoj liniji.

Harasani koji je stupio na mjesto VD direktora Uprave za inspekcijske poslove početkom aprila kazao je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da je zapazio preveliki broj angažovanih lica ili oni nijesu raspoređeni kako bi trebalo. Na to je, dodaje, ukazala i Državna revizorska institucija (DRI), a sada i Upravna inspekcija.

“Primijetio sam i da je Uprava radila kao privatna firma i hvalila se kaznenim odredbama. Bili su odbojni prema građanima. Daću doprinos da se to promijeni bar u nekom procentu. Ići ćemo više sa savjetodavnim mjerama prema pivredi i građanima”, kazao je Harasani.

On je dodao da će biti i promjena na pozicijama glavnih inspektora.

“Svakako će biti promjena i svaka će se Ja sam zatekao svoje pomoćnike koje sada imam i glavne inspektore, dosta njih su već postavljeni, oni su na svom mandatu, do sada imamo korektnu saradnju”, kazao je Harasani i dodao da se radi se izmjana akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uparve.

“Biće promjena, neki sektori su prenatrpani, neki su sa malim brojem zaposlenih i na osnovu toga biće i kadrovskih promjea”, dodao je Harasani.

Najavljeno je da će inspektori raditi po sistemu semafora. Harasani pojašnjava da se takav sistem primjenjuje u zapadnim zemljama.

“Po tom sistemu, najprije se radi preventivno i savjetodavno a poslije represivno. Postoje situacije gdje se ne može djelovati preventivno. Ako firma posluje 10 godina i ne izdaje fiskalni račun tu nema mjesta prevenciji, ali bilo je slučajeva, koje sam zatekao da firma na dan otvaranja ima inspekcijski nadzor. To je loše ponašanje”, smatra Harasani.

On ja dodao da se radi na sistemu modernizacije Uprave.

“Biće ‘ček lista’ za svaku djelatnost i svaku inspekciju gdje će privrednik znati unaprijed da li ispunjava uslove i da li je u legalnim tokovima. To će umanjiti i subjektivnost inspektora”, pojasnio je.

Inspektori, kao je kazao, dnevno izvrše oko 350 do 400 kontrola primjene mjera zaštite od koronavirusa.

“Od 300 do 400 možda kontrola bude izrečena 1 do 2 kazne dnevno, tako da imamo senzibiliteta prema hotelijerima i ugostiteljima koji nijesu radili mjesecima”, kazao ej Harasani i najavio pojačan inspekcijski nadzor na primorju tokom predstojeće sezone ali i tokom predstojećeg državnog praznika.

“Biće pojačani nadzor, bićemo prisutni 50 do 60% u odnosu na 2019. godinu, u skladu sa procjenom sezone”, zaključio je Harasani.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije