Connect with us

Ekonomija

JOVOVIĆ ZA LUČU: Predsezona izgubljena, masovna vakcinacija izlaz za bolju sezonu

Published

on

Ugostitelji, kao i hotelijeri su najugroženija kategorija u periodu pandemije koronavirusa, u izjavi za portal Luča objašnjava predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović, dodajući da im je za prethodnih 13 mjeseci više puta u potpunosti zabranjivan, nego dopušten rad.

„U periodima kada im je dopušten rad u prethodnom periodu nametana su im brojna ograničenja u radu, poput znatno kraćeg radnog vremena, ograničenog kapaciteta, a sada im je u većini gradova dozvoljen rad samo u baštama“, kaže Jovović.

Istovremeno, hotelijeri su zabilježili drstičan pad prometa, budući da je Crnu Goru tokom 2020.godine posjetilo 80% gostiju manje nego prošle godine.

„U takvoj situaciji veliki broj hotela nije ni otvarao svoja vrata prošle godine, a oni koji su radili su bilježili minimalnu popunjenost i to svega nekoliko mjeseci. Sve navedeno, upućuje da su ovi sektori privrede značajno ugroženi, pa se većina susrijeće sa brojnim problemima koji su izazvani nelikvidnošću, poput blokada od strane banaka, državnih i lokalnih organa, kao i dobavljača“, ističe Jovović.

Vladin paket podrške je neophodan, objašnjava naš sagovornik, dodajući da sektor hotelijerstva i ugostiteljstva zapošljava veliki broj zaposlenih i doveden je pred kolaps.

„Vlasnici odavno nijesu u mogućnosti da iz svojih akumulacija pokrivaju nagomilane troškove, a finansijke institucije su uzdržane od podrške turističkom sektoru usljed neizvjesnosti koja je prisutna. Shodno tome, jedina šansa za opstanak ovog trenutno najznačnjnijeg sektora u Crnoj Gori je dalja podrška Vlade, sve do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije.

S tim u vezi, očekujemo nastavak mjera podrške u pogledu subvencija zarada, ali bez ograničenja u pogledu izmirenih poreza i doprinosa jer smo svjedoci da veliki broj privrednika usljed drastičnog pada prometa i potpune zabrane rada nije imao sredstava da izmiruje poreske obaveze

Očekujemo uvođenje moratorijuma na kredite subjektima koji do sada nijesu imali pravo na to, reprogram poreskih obaveza na minimum 24 mjeseca, produženje primjene snižene stope PDV-a od 7% na ugostiteljske usluge i nakon 31.08.2021. godine itd. Svi navedeno, kao i brojne drugo zahtjevi su upućeni nadležnim organima od strane PKCG, ali i brojnih drugo udruženja poslodavaca i svi čekamo odgovor na brojne molbe“, zaključuje Jovović.

Naš sagovornik ističe da je predsezona definitivno izgubljena, ali ukoliko dođe do masovne vakcinacije mogu očekivati nešto bolju sezonu.

„Očekujemo bolju sezonu, u kom procentu teško je sada dati procjenu. Definitivno je da je predsezona izgubljena, ali ukoliko dođe do masovne vakcinacije od kraja aprila i ukoliko se epidemiološka situacija bude držala pod kontrolom, možemo očekivati nešto bolju glavnu sezonu. Naravno, za uspjeh glavne sezone je turističkim radnicima za prodaju aranžmana potrebna prije svega izvjesnost u pogledu informacija o uslovima za ulazak u Crnu Goru iz zemalja iz kojih dolaze naši gosti, kao i zdravstveni protokoli za slučaj obolijevanja turista“, kaže Jovović.

Podsjećamo, iz NVO „Ugostitelji Crne Gore“ najavljuju da ukoliko Vlada ne ispuni 12 zahtjeva koji su im dostavljeni ne mogu se nadati uspiješnoj ljetnjoj sezoni. U suprotnom, kao što su već ranije najavili, organizovaće masovne proteste, jer neispunjavanjem ovih zahtijeva dovodi se u pitanje turistička privreda, jer su mnogi hotelijeri i ugostitelji pred bankrotom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije