Connect with us

Ekonomija

KO SU ČLANOVI NOVE “MAFIJE” ILONA MASKA: Šestorka “teška” desetine milijardi dolara

Published

on

Elon Mask / Foto: Instagram

PayPal je bio poznat ne samo po pionirskom elektronskom plaćanju, već i po “mafiji” – grupi uspješnih alumnista koji su osnovali ili finansirali kompanije u rasponu od Yelpa i LinkedIna do Palantira i Affirma.

Sada je Ilon Mask, najpoznatiji kapo “bande” sa svojim ogromnim Teslinim bogatstvom, iznjedrio noviju ekipu koja bi jednog dana mogla parirati originalu, piše Forbes a prenosi Bonitet.com.

Niz bivših zaposlenih u ovom proizvođaču automobila formirali su kompanije za električna vozila i baterije, uglavnom u Kaliforniji. Ovi bivši zaposleni u Tesli spremni su da izvrše ogroman uticaj na globalnu automobilsku industriju vrijednu 6 biliona dolara u narednim decenijama.

„Tesla to ne može sama“, kaže Peter Ravlinson, Teslin glavni inženjer za model S i sada izvršni direktor sopstvenog startapa – Lucid. Masku „treba konkurencija“, dodaje on.

„Zaista mi je drago kada vidim koliko je nekoliko mojih bivših kolega bilo uspješno i uticajno u raznim prostorima. Dobro je biti dio takve zajednice“, kaže Sterling Anderson, suosnivač Aurore, koji je napustio Teslu 2016.

Ravlinson, Anderson i tri druga bivša Teslina zaposlena koja Forbes predstavlja spremaju se na utakmicu i pomažu Teslinom naporu da elektrifikuje i automatizuje automobilsku industriju. Njihove kompanije već imaju zajedničku vrijednost veću od 30 milijardi dolara. To je djelić Tesline tržišne kapitalizacije od 780 milijardi dolara, ali to je samo početak.

Sterling Anderson ( Aurora Innovation, suosnivač i CPO) prikupio je sa novom kompanijom više od milijardu dolara, a u decembru 2020. godine kupila je Uberovu autonomnu jedinicu, povećavajući šanse da bude glavni igrač u tehnologiji autonomnih vozila.

Piter Rolinson (Lucid Motors, suosnivač i izvršni direktor) je veteran koji je radio u kompanijama kao što su Jaguar i Lotus, a pridružio se Tesli 2009. godine. Sada je izvršni direktor kompanije Lucid Motors, koja proizvodi električna vozila sa sjedištem u Njuarku, u Kaliforniji, koji je od Saudijske Arabije naplatio 1,3 milijarde dolara sredstava. Isporuke vrhunskih luksuznih električnih limuzina Air, sposobnih da pređu više od 500 milja po punjenju i koje koštaju 169.000 dolara, počinju ovog proljeća.

Džin Berdiševski (Sila Nanotechnologies, suosnivač i izvršni direktor) je bio sedmi Teslin zaposleni, angažovan 2004. godine kao glavni inženjer akumulatora za Roadster, prvom pokušaju kompanije da proizvede električni automobil za potrošačko tržište. Njegova nova kompanija prikupila je 930 miliona dolara, uključujući 590 miliona dolara u januaru koji je povećao vrijednost Sile Nano na 3,3 milijarde dolara i obezbijedio sredstva za prvo veliko postrojenje koje se otvara 2024. godine.

Henrik Fisker (Fisker Inc., suosnivač i izvršni direktor) je poznati dizajner koji je svojevremeno dizajnirao BMV roadster za Džejmsa Bonda i vodio dizajn studio Aston Martina, a u Tesli je radio kao savjetnik za dizajn za Model S. Mask nije volio njegov dizajn i (neuspješno) ga je 2008. godine tužio zbog kršenja ugovora , tvrdeći da je danski preduzetnik preuzeo ugovor da špijunira Teslu (što je Fisker porekao). Fiskerov prvi pokušaj kao Teslinog konkurenta, priključnog hibridnog luksuznog automobila Karma, propao je zbog niza komplikacija – požara akumulatora, nedostataka u montaži, čak i pošiljke automobila izgubljenih u uraganu 2012. godine, pa je tu kompaniju ugasio 2014. godine. Sada se vratio sa novom kompanijom i sprema se za prodaju električnih krosovera Ocean.

investitor.me

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije