Connect with us

Ekonomija

“Ludnica sad”: Vlada očekuje 15 miliona eura prihoda više od poreza na dohodak, koji je ukinula za 85 odsto zarada

Published

on

Prema riječima lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, Vlada je u budžetu za 2022. godinu predvidjela da prihodi od oporezivanja zarada budu 140.289.892 eura, što je, kako ističe, za više od 15 miliona eura  više nego sto su bilo prihodi po istom osnovu u 2019. godini, ukoliko se ne računa 2020. godina

– Vlada je istovremeno predložila izmjene zakona o porezu na dohodak kojima se sve zarade do 700 eura oslobađaju plaćanja ovog poreza. Imajući u vidi da zarade ispod 700 eura čine preko 85 odsto zarada u Crnoj Gori (prema podacima Monstata) to znači da će prihodi budžeta po ovom osnovu pasti za ovaj neoporezivi iznos. Znači 80-85 odsto. Vlada je zadržala istu stopu poreza od 9 odsto za zarade od 1000-1500 eura, i podigla stopu na 15 odsto za plate preko 1.500 eura – rekao je Medojević.

Problem je, kako ističe Medojević, u tome što samo mali broj zaposlenih u Crnoj Gori dba do tri odsto ima zaradu preko 1500 eura, pa ova mjera Vlade ne može, ni približno, pokriti gubitke budžeta zbog neoporezivanja 85 odsto zaposlenih, čiji su poslodavci do sada plaćali devet odsto poreza na dohodak zaposlenog.

– Ako su prihodi po ovom osnovu, kada su se sve zarade u Crnoj Gori oporezivale po devet odsto bili 125 miliona eura u 2019. godini, sasvim logično je da će ti prihodi u 2022. biti drastično manji, jer se 85 osto tih zarada neće oporezovati u 2022 – kaže on.

To znači, dodao je on, da je projekcija Vlade da će prihodi po ovom osnovu u 2022. biti 140 miliona eura nerealni, a mogu reći neozbiljni, drski i bezobrazni. Vrijeđaju zdrav razum. Rupa u budžetu samo po ovom osnovu biće preko 100 miliona eura, plus iznos za koje će opštine ostati uskraćene po ovom osnovu.

– Budžet jedne države je ozbiljna stvar. To nijesu samo cifre i tabele. To su sudbine hiljade porodica. To su životi ljudi. Javne finansije nijesu za kockanje. Greške se sporo i teško ispravljaju i mnogo koštaju. Ukinete poreze za 85 odsto zaposlenih, a očekujete 15 miliona eura više prihoda nego kad su svi plaćali taj porez. Manje je više, a više je manje. Što bi rekao Sveto Marović. To vam je tako – kaže Medojević.

1 Comment

1 Komentar

  1. BMX

    26.12.2021. at 14:07

    Da, ali , interesantno je da ces ti i pored svega toga sto predocavas javnosti iz svog “patriotskog & ekspertskog ugla” ipak glasati za sve to i time postati samo jedan od saucesnike te “nevidjene pljacke, ekonomske propasti i katastrofe” koju nam donosi ekapertski apostolat na celu sa premijerejom koji pomjera planine i Mickey-om iz Singapura, za koje ste, by the way, ti i tvoj DF glasali i izabrali da vode ovu drzavu… u propast

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije