Connect with us

Ekonomija

NOVA NEVOLJA ZA BRKOVIĆA: Vlada ukinula mjeru Privrednog suda, “Vektra Jakić” ne raspolaže šumama

Published

on

Vlada Crne Gore ukinula je privremenu mjeru Privrednog suda jer smatra da je sud favorizovao milionskog poreskog dužnika “Vektru Jakić”, u sporu sa Upravom za šume u vezi koncesija na šume. Ukidanjem ove mjere kompanija Dragana Brkovića ne raspolaže više šumama na području Pljevalja.

Podsjetimo, Brković je danas priveden u okviru afere “Abu Dabi fond” jer je bio sumnjivi korisnik kredita od tri miliona eura za potrebe “Vektre Jakić” i u momentu pisanja ovog teksta nalazi se na saslušanju u SDT-u.

Ukidanje mjere suda, pa i u formi Predloga, od strane Vlade jeste čudna mjera (jer je to u nadležnosti veće sudske instance), ali ništa manje nije čudno sudsko favorizovanje ogromnog poreskog dužnika i stečajca u sporu sa državnom Upravom za šume.

PRIVREMENA MJERA

Naime, Rješenjem Privrednog suda Crne Gore, I.br.157/19 od 25.09.2019. godine, donijetog po prjedlogu “Vektre Jakić” za određivanje privremene mjere, zabranjeno je Upravi za šume da ometa  “Vektru” u nesmetanom korišćenju i vršenju prava korišćenja šuma u državnoj svojini i svih drugih prava i radnji predviđenih koncesionim ugovorom.

Uprkos činjenici da je “Vektra Jakić” veliki poreski dužnik za koncesije,  da je pokrenut stečaj i da je sa tom kompanijom Uprava za šume jednostrano raskinula koncesioni ugovor.

Privremena mjera je trebala da  važi sve do pravosnažnog okončanja postupka po tužbi „Vektra Jakić“ radi utvrđenja da li je aktuelni koncesioni ugovor na snazi.

PRIGOVOR

Zabrana se  odnosi na sve aktivnosti na gazdovanju šumama na velikom koncesionom području  koje obuhvata 13 gazdinskih jedinica na prostoru opštine Pljevlja.

“Prigovor protivnika obezbjeđenja, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, izjavljen protiv tog rješenja, odbijen je od strane vijeća Privrednog suda Crne Gore rješenjem IP 1152/19 od 11.11.2019. godine, čime je potvrđena prvostepena odluka istog suda”, navela je Vlada u Informaciji  pod nazivom “Predlog za ukidanje privremene mjere Privrednog suda” usvojenoj juče.

Vlada je ukazala da se javni interes ne sprovodi ni u domenu planiranog korišćenja šuma i shodno tome ubiranju koncesione naknade, a na koji način i Pljevlja i ukupna ekonomija Crne Gore trpe štetu.

Vlada je u Informaciji taksativno navela razloge zašto je ukinula privremenu mjeru Privrednog Suda pozvavši se čak i na sudsku nedosljednost.

“Ministarstvo poljoprivrede cijeni inicijativu Uprave za šume opravdanom i zakonitom kod činjenice da je nakon donošenja privremene mjere Poreska uprava podnijela inicijativu za uvođenje stečajnog postupka kod koncesionara, a što je takođe shodno koncesionom ugovoru osnov za raskid ugovora i oduzimanje koncesije i što čini novu okolnost nakon donošenja privremene mjere shodno”, navela je Vlada.

OBJAŠNJENJE

Ovo posebno , kako je dalje objašnjeno, je iz razloga što Privredni sud o predlogu za pokretanje stečajnog postupka nije odlučio već više od godinu dana, za koji vremenski period je na snazi privremena mjera koja Upravu za šume i ovo ministarstvo sprječava da štite javni interes koji je očigledno ugrožen od strane koncesionara “Vektra Jakić”.

“Dakle, iz naprijed navedenih razloga s pravom se postavlja pitanje postojanja potrebe za privremenom mjerom koja je od strane Privrednog suda donijeta, te smatramo osnovanim i u cilju zaštite javnog interesa nužnim podnošenje predloga za ukidanje iste shodno odredbi čl.285 st.2 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju”, objasnila je Vlada zakonsku osnovu ukidanja privremene mjere.

VEKTRA JAKIĆ DUGUJE 8,7 MILIONA

Prema tvrdnjama Vlade, zbog “Vektre Jakić“  i neplaćanjem koncesione naknade država trpi štetu u novčanom iznosu od 6.392.405 eura na ime glavnog duga i iznosa od 2.381.319 eura na ime obračunate kamate, što je ukupno 8,7 miliona eura.

Privredni sud je ovog puta zauzeo stanovište da ne postoji osnov da spriječi da država ne pretrpi štetu usljed neplaćanja koncesione naknade od strane “Vektra Jakić”.

“Uprkos činjenici da su odluke o raskidu ugovora i oduzimanju koncesije postale izvršne Uprava za šume je, okolnostima kreiranim od strane Privrednog suda, spriječena da preduzima poslove iz svoje nadležnosti u cilju zaštite javnog interesa kroz upravljanje i gazdovanje šumama na ovom području. Prema tome, odluka Privrednog suda o određivanju privremene mjere, osim što je pravno neutemeljena, očigledno onemogućava zaštitu javnog interesa, pri čemu osim materijalne štete koju država trpi odugovlačenjem postupaka dok je na snazi privremena mjera koja „Vektra Jakić“ omogućava da nesmetano raspolaže državnom imovinom iako je Ugovor raskinut i koncesija oduzeta, država trpi i štetu jer nije u mogućnosti da raspolaže šumom kao dobrom od opšteg interesa u državnoj svojini”, obrazložila je Vlada ukidanje privremene mjere.

Vlada je formalno zadužila Zaštitnika imovinsko pravnih interesa da pokrene proces ukidanja privremene mjere.

Objavljujemo faksimil Predloga o ukidanju privremene mjere Privrednog suda:

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije