Connect with us

Ekonomija

PKCG: Kosovo među značajnim partnerima u spoljnotrgovinskom poslovanju

Published

on

Kosovo je među veoma značajnim partnerima Crne Gore u spoljnotrgovinskom poslovanju, a stvaranje infrastrukturnih pretpostavki za saobraćajnu povezanost rezultiraće uspostavljanjem trajnijih poslovnih aranžmana, saopšteno je tokom poslovnih susreta Privredne komore (PKCG) sa privrednicima te države

Navodi se da je PKCG, u saradnji sa Biznis forumom Ulcinj i poslovnim udruženjem Esnaf iz Prizrena, organizovala poslovne susrete, a cilj foruma je bio unapređenje ekonomske saradnje između privrednika Crne Gore i Kosova, posebno u oblasti trgovine, drvoprerade i metaloprerade.

Potpredsjednik PKCG, Pavle D. Radovanović, kazao je da ta asocijacija prepoznaje potencijal crnogorske privrede da ostvaruje značajniju poslovnu saradnju van granica zemlje.

“Danas je prilika da zajedno sa kosovskim partnerima intenziviramo aktivnosti koje već traju kroz bilateralnu saradnju komora, kao i kroz Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana”, naveo je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Kosovo je među veoma značajnim partnerima Crne Gore u spoljnotrgovinskom poslovanju, a imajući u vidu stvarne kapacitete i potrebe dvije države, kazao je da je realizacija spoljnotrgovinskih poslova nedovoljno intenzivna.

Radovanović je podsjetio da je jedna od inicijativa koju je PKCG pokrenula stvaranje infrastrukturnih pretpostavki za saobraćajnu povezanost, posebno u dijelu drumskog i željezničkog saobraćaja.

“Realizacija ovog plana rezultiraće uspostavljanjem trajnijih poslovnih aranžmana, i obezbijediti široke lepeze različitih usluga, roba i novih ekonomskih vrijednosti”, naveo je Radovanović.

On je apostrofirao značaj potpisivanja memoranduma između dva nacionalna biroa osiguravača, nakon čega više neće biti potrebno zaključivati polise graničnog osiguranja pri u ulasku u obje zemlje.

Time je, kako je dodao, ukinuta jedna od mnogih netarifnih barijera koje ometaju nesmetan protok ljudi, roba i kapitala kroz regiju Zapadnog Balkana.

“Sa aspekta crnogorske turističke privrede, ovaj memorandum ima poseban značaj zbog očekivanja značajnijeg priliva kosovskih turista tokom glavnog dijela sezone”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, ne manji značaj ima i činjenica da je Zapadni Balkan od danas slobodna roming zona.

“”Roming kao kod kuće” podrazumijeva korišćenje rominga bez dodatnih troškova čime se značajno olakšava svakodnevna komunikacija i poslovanje bez dodatnih troškova”, kazao je Radovanović.

On je rekao da se, u svijetlu integracionih procesa u Eropsku uniju (EU) mora intezivno raditi na povećanju stepena konkurentnosti preduzeća.

Kako je kazao, očuvanje konkurentskih pozicija u matičnim zemljama neće biti moguće, osim u slučaju da se blagovremeno ostvare veze srodnih i komplementarnih preduzeća na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.

“Strateška partnerstva između preduzeća regiona, pored ostvarivanja novih vrijednosti, obezbjeđuju i koncept održive konkurentnosti i po ulasku u EU”, zaključio je Radovanović.

Ministar regionalnog razvoja Kosova, Fikrim Damka, kazao je da želi da biznis forum otvori nove mogućnosti za saradnju privrednika Crne Gore i Kosova.

“Uspješno razvijamo partnerstvo na diplomatsko-političkom nivou i potrebno je da to prenesemo i na ekonomski”, rekao je Damka.

Prema njegovim riječima, države Balkana treba da sarađuju na osnovu zajedničkih vrijednosti i interesa, a ekonomski razvoj treba da glavni pokretački faktor.

“Pod uticajem ekonomije granice nestaju. Privrednici će nas najbolje povezivati u budućnosti i pozivam da sve institucije omoguće siguran ambijent za njihovo poslovanje. Potrebno je podržati digitalizaciju poslovanja naših kompanija radi uspješne tranzicije ka digitalnom svijetu”, ocijenio je Damka.

Predsjednik Udruženja Esnaf Prizren, Varis Xhejlani, pozdravio je ukidanje polisa graničnog osiguranja između Crne Gore i Kosova, ističući bitnu ulogu Vlada dvije zemlje u tom procesu.

On je kazao da je ESNAF započeo svoj rad 1994. godine i da predstavlja jednu od najvažnijih nevladinih organizacija na Kosovu, koja broji više od 300 članova sa više od šest hiljada radnika.

“Naše Udruženje je intenzivno doprinosilo ekonomskom razvoju, i svi projekti koje smo do sada realizovali bili su mostovi između privrede, institucija, komora, kako na Kosovu, tako i u regionu – kazao je Xhejlani.

Prema njegovim riječima, potpisani memorandumi o saradnji između poslovnih organizacija Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore omogućiće još uspješniju saradnju i otvoriti mogućnosti za napredak u svim oblastima.

“Saradnju treba osnažiti prvenstveno preko sajmova, poslovnih foruma, bilatelarnih susreta, festivala, i to tokom cijele godine, ne samo u turističkoj sezoni”, kazao je Xhejlani i dodao da ovaj dan predstavlja samo početak intenziviranja zajedničke saradnje poslovnih zajednica dvije države.

On je naveo da je izvoz sa Kosova u Crnu Goru u 2019. godini iznosio 19,5 miliona EUR, a uvoz 28,5 miliona.

Xhejlani je dodao da se obim trgovinske razmjene svake godine sve više uvećava i da treba dalje raditi na tome.

Predsjednik Biznis foruma Ulcinj, Nazif Cungu, ukazao je na izuzetan potencijal ekonomske saradnje Kosova i Crne Gore, prije svega u razmjeni usluga, roba, poljoprivredi i turizmu.

“Ovaj sastanak će pomoći na putu Kosova i Crne Gore ka EU, i povezivanju privrednika, razmjeni ideja i izgradnji snažnih kapaciteta, što smatramo da je jedini način da budemo konkurentni na evropskom tržištu”, rekao je Cungu.

On smatra da je Zapadni Balkan povezaniji nego ikad, ali to, kako je naveo, još nije u skladu sa potencijalima poslovnih zajednica.

Cungu je, govoreći o oblastima za saradnju, posebno apostrofirao digitalne tehnologije, dodajući da ukidanje rominga pospješuje komunikaciju, protok informacija ideja i tehnologija, što predstavlja osnov dinamičnog razvoja ekonomija.

Navodi se da je potpredsjednica PKCG, Nina Drakić, predstavila ekonomske potencijale Crne Gore, a nakon toga su uslijedili bilateralni razgovori privrednika Crne Gore i Kosova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije