Connect with us

Ekonomija

PLJEVLJA: Mora doći do smanjenja broja zaposlenih u opštinskoj upravi

Published

on

Foto: pljevlja.me

Neminovno je da u narednom periodu mora doći do optimizacije broja zaposlenih u upravi i opštinskim preduzećima i ustanovama u Pljevljima, bez obzira ko u toj opštini bude vršio vlast.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Igor Golubović.

“To je nešto što nas čeka u narednom periodu i moraćemo da vršimo optimizaciju broja zaposlenih. Raduje me odluka nove Vlade koja je kategoriju socijalnog staranja uključila u dio Ministarstva finansija, kojom se pokazuje novi način razmišljanja gdje je taj socijalni aspekt zaposlenih treba da se rješava kroz mogućnost socijalnog davanja, a ne kroz opterećivanja davanja prema građanima ili prema preduzećima”, rekao je Golubović.

U opštini Pljevlja, kazao je Golubović zaposlena su 242 radnika na neodređeno vrijeme i 14 gerontodomaćica, što je za deset odsto manje u odnosu na prije godinu i po.

Da se radi o glomaznoj administraciji, uprkos smanjenju broja zaposlenih, pokazuju uporedni podaci iz susjedne opštine Prijepolje, koja ima veći broj stanovnika od Pljevalja, a u kojoj je krajem prošle godine radilo 84 radnika, od kojih 71 na neodređeno vrijeme. Slična situacija je i u opštinama Priboj i Bajina Bašta, a Vlada Srbije lokalnim upravama naložila je da smanje broj zaposlenih na četiri radnika na svakih hiljadu stanovnika, što je evropski standard. Kada bi se to primijenilo na Opštinu Pljevlja, koja je na posljednjem popisu imala oko trideset hiljada stanovnika, broj zaposlenih bio bi upola manji u odnosu na sadašnji broj radnika.

Za zarade zaposlenih u Opštini Pljevlja ove godine biće izdvojeno skoro 15 odsto ovogodišnjeg budžeta, planiranog na iznos od 19,3 miliona eura.

Na pitanje da li Opština Pljevlja izdvaja velika sredstva za zapošljavanje po ugovoru o djelu, što mnogi smatraju kao partijsko zapošljavanje Golubović je kazao “da neko smatra da su velika, a neko da su mala”.

“Opština po tom pitanju je vršila optimizaciju. Mi smo u zadnjih godinu i po dana smanjili sigurno 50 odsto broj zapošljavanja po ugovoru o djelu. Ako ih je prije godinu i po bilo 70 danas ih je 35. Opština Pljevlja takođe nije zapošljavala nove zaposlene a morala je obaviti neke aktivnosti u cilju zaštite i rada pojedinih ustanova, odnosno objekata”, rekao je Golubović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije