Connect with us

Ekonomija

PODACI CEDISA: Za 5 godina ukradena struja vrijedna 8,7 miliona eura

Published

on

Od 2016. godine obračunato je ukupno 86 miliona kilovat-sati (kWx) po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije ili 8,7 miliona eura, od čega je naplaćeno oko 70 odsto, što je iznos od šest miliona eura, saopštili su Danu iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Od početka tekuće godine do 30. juna obračunato je 8.597.316 kWx po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije ili oko milion i 50 hiljada eura od čega je naplaćeno oko 71”, precizirali su iz CEDIS-a.

Rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović kazao je da je tokom 2019. godine po osnovu neovlašćenog korišćenja električne energije, obračunato 15.741.172 kWx, odnosno oko 1,5 miliona eura od čega je naplaćeno preko 80 odsto.

“Prethodne godine je obračunato oko 22 miliona kWx ili 2.6 miliona eura, što posmatrano s aspekta ukupnih gubitaka ne znači da je bilo više slučajeva neovlašćene potrošnje, već da je više slučajeva otkriveno. Dakle, šteta je milionska i to na godišnjem nivou i prevazilazi iznose koji su evidentirani, odnosno, disproporcije između isporučene i izmjerene električne energije prevazilaze ono što je obračunato kao neovlašćena potrošnja. Upravo zato je i neophodna kontinuirana i energična akcija s ciljem da se postepeno i konačno iskorijene nelegalne aktivnosti na distributivnoj mreži”, poručio je Ivanović.

Pojasnio je da se neovlašćeno korišćenje električne energije tretira kao krivično djelo protiv imovine, odnosno krađa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije