Connect with us

Ekonomija

PRIVREDNI SUD JOŠ BEZ ODLUKE: Stijović će tužilaštvu prijaviti višemilionsku štetu zbog posla s Brkovićem

Published

on

Privredni sud još nije odlučio da li će ukinuti privremenu mjeru kojom je zabranio Upravi za šume da ometa kompaniju “Vektra Jakić” da koristi državne šume i “sva druga prava koja ima definisana koncesionim ugovorom”.

Vlada je početkom januara zadužila zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države da od suda kojim rukovodi Blažo Jovanić traži da ukine mjeru. “Privrednom sudu je 17. februara podnijet predlog za ukidanje privremene mjere koja je donijeta na zahtjev predlagača obezbjeđenja “Vektra Jakić” protiv protivnika Crna Gora – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprava za šume Crne Gore. Po podnijetom predlogu za ukidanje privremene mjere sud preduzima radnje u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o odluci kada bude donijeta”, zvanično je odgovoreno iz suda na pitanja “Vijesti”.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kojim rukovodi ministar Aleksandar Stijović, za “Vijesti” su kazali da pripremaju prijavu tužilaštvu zbog nanošenja višemilionske štete državi u ovom slučaju, te da će to potkrijepiti dokazima.

Ugovor o koncesiji je zaključen u aprilu 2007. godine. Uprava za šume je u maju 2019. godine, nakon sprovedenog ispitnog postupka, raskinula koncesioni ugovor sa kompanijom u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, što je potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede, nakon čega je Privredni sud u septembru te godine na predlog “Vekte Jakić” donio privremenu mjeru. Prigovor je tada na rješenje Privrednog suda u ime države uložio zaštitnik, ali je on odbijen.

“Vektra Jakić” tvrdi da je ugovor raskinut jednostrano, a ne u arbitražnom postupku kako je definisano koncesionim ugovorom.

Zaštnik je informisao novu Vladu da je Privredni sud sve aktivnosti u vezi sa ovim sporom odložio na “neodređeno vrijeme”, a krajem prošle godine je ukazao na ročištu u sudu da država ima štetu od 6,39 miliona eura po osnovu glavnog duga i 2,38 miliona na ime obračunate kamate.

Iz Ministarstva su naveli da je “Vektra Jakić” jedan od najvećih poreskih dužnika koji samo na ime neplaćanja koncesione naknade za korišćenje šuma državi duguje 8,5 miliona eura, uključujući kamate.

“Ministarstvo intenzivno priprema prijave prema tužilaštvu, a sve na osnovu odgovarajućih dokaza koji ukazuju na to da su rukovodeće osobe Uprave za šume i nekadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u dužem vremenskom periodu, protivpravnim postupanjem nanijele štetu državi u višemilionskom iznosu. To iz razloga što su omogućili „Vektri Jakić“ nezakonito dodjeljivanje velikih količina drvne mase u Pljevljima, što je praćeno neplaćanjem koncesione naknade po više godina uzastopno, zatim nepribavljanjem garancija za obezbjeđenje u slučaju neplaćanja, čime je dovedena u pitanje i sama mogućnost naplate višemilionskog duga”, rečeno je u Ministarstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije