Connect with us

Ekonomija

PRIVREDNI SUD: Stečajni postupak u MA transparentan

Published

on

Svaki stečajni postupak, uključujući i stečaj koji se vodi u Montenegroerlajnzu je javan, transparentan i podložan isključivo sudskoj kontroli kroz načelo dvostepenosti, a nikako bilo kojoj drugoj, saopšteno je iz Privrednog suda.

Oni su ocijenili neosnovanim, tendencioznim i proizvoljnim navode analitičara vazdušnog saobraćaja, Alena Šćurića, da je to što je MA tužio ToMontenegro zbog loga, rezultat političkog uticaja pod kojim radi Privredni sud, piše Pobjeda.

Postupak stečaja je, podsjećaju u sudu, uređen Zakonom o stečaju, a njegov cilj je ostvarivanje najveće moguće vrijednosti imovine stečajnog dužnika i najvećeg mogućeg stepena namirenja potraživanja povjerilaca.

“Potraživanja povjerilaca MA su 169,3 miliona eura, a taj iznos je podložan promjenama. Stečajni upravnik je samostalan u odlučivanju da li će i koju tužbu podnijeti u ime stečajnog dužnika. Svaka radnja koju preuzme u cilju zaštite stečajne mase i interesa povjerilaca apsolutno je cjelishodna i opravdana. Sa pravnog aspekta, da li je takav zahtjev osnovan ili ne, Privredni sud će u postupku koji je započet po predmetnoj tužbi dati svoj sud i ocjenu”, kazali su iz suda.

Oni su dodali da svi učesnici u stečajnom postupku koji imaju pravni interes mogu da podnesu prigovor na postupanje stečajnog upravnika.

“Ukoliko takav prigovor bude podnijet, sud će donijeti odluku u skladu sa zakonom”, naveli su iz Privrednog suda.

Stečajni upravnik MA, Saša Zejak, tužio je ToMontenegro, jer je neovlašćenim predstavljanjem i stavljanjem u promet loga, koji je sličan čuvenom orlu, povrijedio registrovani žig kompanije. Tužbom se traži da se ToMontenegru zabrani korišćenje loga.

Predstavnik bivših radnika MA, Miljan Perović, Pobjedi je kazao da je Zejak ispunio njihova očekivanja zaštite stečajne mase kompanije i nematerijalne vrijednosti – grba, loga i imena.

“Svjedok sam da je upravnik ponudio ToMontenegru iznajmljivanje Fokera 100 i upotrebu potrošnih materijala i alata za održavanje aviona. Radnicima se duguje sedam plata i doprinosi od 2017. godine, dok nam Vlada nije ponudila socijalni program. Stoga stečajni upravnik ima podršku bivših radnika, u nadi da ćemo naplatiti makar dio potraživanja”, zaključio je Perović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije