Connect with us

Ekonomija

RABRENOVIĆ: Ekonomija na staklenim nogama, mjere više odmažu nego što pomažu

Published

on

Crnogorska ekonomija je na staklenim nogama, spoljnotrgovinska razmjena je u konstantnom deficitu sa šest puta većim uvozom u odnosu na izvoz, kazao je član Predsjedništva Liberalne partije Jovan Rabrenović.

“U takvoj situaciji značaj strateških grana privrede poput turizma dodatno dobija za značaju i sasvim je realno očekivati da će vlada i resorna ministarstva uraditi više od onoga što trenutno rade kako bi pomogli razvoj ove privredne grane. Rapidna saturacija prihoda u prošloj godini primorala je najveći dio privrednika u sektoru turizma da posegnu za kreditnim aranžmanima kako bi nadomjestili deficit u prihodima”, poručio je Rabrenović.

Uz sva ograničenja koja donosi turizam u toku korona pandemije od države se, ističe, ipak, očekivala značajno veća angažovnost u pripremi turističke sezone privrednicima.

Ako je, kako kaže Rabrenović, orjentacija aktuelne vlasti na region najveći domet ekspetskih znanja onda smo svi u problemu zbog onoga što nas očekuje u nastavku godine kad se utvrde efeketi sezone i dugovi dođu na naplatu.

“Haotična politika u izboru i primjeni epidemioloških mjera više odmaže nego što pomaže. Uz sve nelogičnosti u donošenju epidemioloških mjera kojima su ugostitelji stavljeni pred svršen čin a država se prema njima ophodi kao da je riječ o marginalnoj skupini a ne o sektoru koji zapošljava desetine hiljada najvrjednijih ljudi koji značajno učestvuju u BDP-u i zaposlenosti. Upravo to bi trebala biti osnovna misao planerima mjera kad donose odluke od koih zavisi rad ugostiteljskih objekata”, navodi u saopštenju.

Dodatno je, ističe, neprihvatljivo ovakve mjere donositi bez dijaloga sa ljudima u sektoru turizma i ugostiteljstva.

“Umjesto što se crnogorskom turističkom destinacijom upravlja na način koji nas vraća u devedesete godine prošlog vijeka kad se urušavalo ono što je decenijama građeno bilo bi neuporedivo pametnije raditi na očuvanju prioritetnih emitivnih tržišta, koja su definitnvo tržište EU. Sve su snage usmjerene na politički pristup turističkoj sezoni čime se želi opravdati nepostojanje promotivne kampanje u zemljama EU. Kampanja zasnovana na regionu imaće očigledno sem vidljivo manjeg prihoda u sezoni i posljedice na postsezonu, jer se zaboravlja činjenica da je Crna Gora značajan prihod ostvarivala upravo u postsezoni”, kazao je Rabrenović.

Naglasio je da ove godine teško da se može očekivati neka uspješnija postsezona jer je prosto struktura gostiju takva da turisti iz regiona po pravilu koriste špic sezone za boravak prevashodno na našim plažama a da se u mjesecim koji dolaze ne možemo osloniti da će nam oni popuniti raspoložive kapacitete i obezbijediti prijeko potrebne prihode.

Nažalost, poručuje, ni o ovom niko u strukturama vlasti nije pravovremeno i kvalitetno razmišljao niti preduzeo valjane mjere kako bi nam stvarno ova godina bila godina početka oporavka ne samo turističke već i cjelokupne ekonomije.

“Mjere koje donose države EU a posebno one mjere koje važe u mediterskim zemljama su dobar primjer za nas. Treba podstaći građane na što hitniju vakcinaciju a u tom nastojanju sve državne institucije imaju potpunu podršku Liberalne partije Crne Gore. Nije vrijeme za pojedinačnu neodgovornost i izbjegavanje vakcinacije, dobar primjer mogu dati ugostitelji i zaposleni u turizmu. Zdravlje i životi građana su, ipak, najvažniji”, zaključio je Rabrenović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije