Connect with us

Ekonomija

RADULOVIĆ VJERUJE: Fantazija da će prihod iz 2019. biti 65%

Published

on

U Budvi trenutno boravi 33.000 gostiju što je 10.000 više nego prethodne sedmice. Hoteli i plaže su pune, privatni smještaj nešto više od polovinu, ali kako su gosti iscrpljeni krizom prihodi su manji i nijesu u srazmjeri s posjetom. Broj gostiju u odnosu na 2019. godinu je i na nivou 70, a negdje 40 odsto. Gosti su pretežno iz regiona, a potom iz Ukrajine, Kazahstana, dok ih je iz Evrope u malom broju, piše Pobjeda.

Kako je Pobjedi kazala direktorica Turističke organizacije Budva Maja Liješević u privatnom smještaju obravi oko 19.000 turista, dok je u hotelima nešto više od 13.000.

“U 103 otvorena hotela (od ukupno 134) najbrojniji gosti su iz Srbije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Izraela, dok su prisutni gosti i iz Kazahstana, Francuske, Rusije, Poljske, Turske, Njemačke, Grčke, Italije, Albanije, Makedonije i Crne Gore. U privatnom smještaju najviše je gostiju sa tržišta Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine”, kazala je Liješević.

Kada se posjeta uporedi sa rekordnom 2019. godinom, po njenim riječima u hotelskom smještaju ostvareno je 97 odsto rezultata, dok taj procenat u privatnom smještaju iznosi 59 odsto.

“Ukupan broj gostiju je trenutno oko 70 odsto u odnosu na 2019. godinu”, tvrdi Liješević.

Očekuju pojačan promet u narednim danima, a povoljna epidemiološka situacija predstavlja ključni faktor. Liješević tvrdi da su cijene usluga i smještaja niže nego prije korone, a tu su i akcije za porodice.

“Može se slobodno reći da je ljetovanje na Budvanskoj rivijeri nikad pristupačnije”, kazala je Liješević.

Očekuju, ističe ona, i dobru postsezonu.

“Međutim, produžetak sezone zavisi od više faktora. Najprije, povoljna epidemiološka situacija kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju predstavlja preduslov za odvijanje dobre turističke sezone, a time i postsezone”, kazala je Liješević.

Suvlasnik Hotelske grupe “Montenegro stars“ Žarko Radulović kaže da su hoteli ove grupacije puni od početka sezone, ali da se broj gostiju ne može porediti sa prihodima.

“Sezona je dobra, predsezone nije ni bilo, a za postsezonu ćemo da vidimo. S obzirom da nema Rusa i Bjelorusa dobro prolazimo. Bolje je nego što sam očekivao i vjerovao da će proći i to me raduje. Zadovoljan sam što nijesam bio u pravu. Dobro je da možemo da budemo zadovoljni sa regionom, Kazahstanom, Moldavijom, Ukrajinom i da nadomjestimo Ruse i Bjeloruse, a to je nova činjenica”, kazao je Radulović.

Ocjenjuje da je dobar period krenuo još u maju.

“Hoteli su se većinom otvorili polovinom juna, a to je gro ponude, što ćemo imati kao zaradu na kraju. Ostalo je još mjesec i po dana i biće sve jasno da li će se potvrditi ili demantovati neke izjave”, kazao je Radulović.

Tvrdi da će od 9. jula do 15. avgusta biti pravi haos od gužve, zagušenja u saobraćaju u svemu.

“Dobro će biti da će privatni smještaj nešto da zaradi ove godine, restorani, taksi i svi ostali, ali to je daleko od projektovanog. Prihodi i broj gostiju se ne mogu porediti… Fantazija je da će turistički prihodi biti 65 odsto iz 2019. godine”, kazao je Radulović što je po njegovim riječima neostvarivo.

“Sa 90 dana sezone i sa ovim cijenama nema te matematike koja može da daje rezultat 65 odsto. Mi smo se decenijama borili da produžimo sezonu i došlli smo na 210 dana na nivou godine. Onog trentuku kada je Montenegro erlajnz prestao da leti sveli smo sezonu na 95 do 100 dana. Taj višak vrijednosti nam je stvarala ta kompanija jer su letjeli kad niko nije htio i na destinacije koje nama odgovaraju”, kazao je Radulović koji je upozoravao hotelske poslenike da se ove godine ne zadužuju i ne uzimaju kredite za pripremu sezone, jer im se to neće isplatiti i za to bio optuživan da su to političke izjave.

“Ja se ne bavim politikom, samo sam htio da poručim hotelskim poslenicima da rade ove godine sa onim što imaju i da pokušaju da odrade ovu sezonu jer nije garant da će dobro da zarade i da vrate što su uložili”, kazao je Radulović.

A što se tiče hotela ,,Splendid“ i ,,Motenegro“ trenutno su puni i on je kaže zadovoljan poslovanjem, ali ističe da to nije reper za ostale hotele jer se on već godinama bazira na individualne goste što se pokazalo dobrim. U Splendidu su trenutno gosti iz 30 zemalja. Na prvom mjestu su gosti iz Srbije, na drugom iz Ukrajine i na trećem iz Kazahstana.

“Na Jadranu smo među najboljima sa rezultatima. Popunjenost Splendida i Montenegra je 100 odsto od maja, juna i trajaće do septembra”, tvrdi Radulović koji kaže da su ih ove godine iznenadili Kazahstanci koji dolaze u sve većem broju i dobri su gosti.

Međutim tvrdi da ne mogu da zamijene Ruse. Trenutno su im glavni gosti iz Srbije.

“Očekujem da će u narednom periodu biti eksplozija gostiju iz Srbije… Jeftiniji smo im, bliži, a tu su i veze prijateljske, rodbinske… “, smatra Radulović dodajući da je odluka da krenu dugo očekivani Rusi čisto politička.

Ako ne bude trećeg talasa korone u septembru procjenjuje da ćemo imati 40 odsto prihoda iz 2019. godine.

“Noćenja ništa ne pokazuju. U odnosu na ono što je moglo da bude odlično je. Cijene polako vraćamo, zadovoljni smo sa ovim. Ovo je novac kojim treba da popunimo praznine vremena koje nijesmo radili. Naredne dvije tri godine će biti više novca. Ljudi su željni putovanja i masovno će da idu i država treba da bude mudra da sačuva što je više moguće turističkih subjekata jer će to više da puni budžet”, tvrdi Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije