Connect with us

Ekonomija

ŠEHOVIĆ: DRI da spriječi nezakonito raspolaganje budžetom

Published

on

Skrivanje od Parlamenta je legitimna medijska strategija, ali ne po svaku cijenu: Šehović - Foto: Vlada Crne Gore

Ministar finansija Milojko Spajić uveo je većinu potrošačkih jedinica u nezakonito raspolaganje budžetskim sredstvima, je je, umjesto Odluke (akta) o privremenom finansiranju, donio retroaktivno rješenje za januar mjesec, saopšteno je iz Socijaldemokrata. Poslanik te stranke Damir Šehović tvrdi da je rješenje potpisano jedanaestog, a primjenjuje se od prvog januara ove godine, što je u suprotnosti sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Ustavom Crne Gore.

„Rješenje je u direktnoj suprotnosti sa članom 37 pomenutog Zakona, koji jasno ukazuje da u slučaju neusvajanja budžeta države do 31. decembra, Ministarstvo finansija do njegovog donošenja potrošačkim jedinicama, definisanim članom 2 Zakona (državnim organima, organi državne uprave, državni fondovi, javne ustanove), mjesečno odobrava dvanaestinu stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini. Međutim, kako čak sedam od ukupno 12 ministarstava prošlogodišnji budžet uopšte ne prepoznaje, a u međuvremenu nije usvojen rebalans budžeta koji bi ih prepoznao, na njih se privremeno finansiranje ne može odnositi, što znači da se te potrošačke jedinice već nezakonito finansiranju, odnosno nezakonito raspolažu budžetskim sredstvima“, pojašnjava Šehović.

On je zato pozvao Skupštinu Crne Gore da zaštiti svoje ustavne nadležnosti i na djelu počne da sprovodi „često pominjanu“ kontrolnu funkciju nad Vladom. Socijaldemokrate su pozvale i Državnu revizorsku instituciju (DRI) da pokaže odgovornost prema građanima i u skladu sa svojim nadležnostima reaguje i na vrijeme spriječi dalje nezakonito raspolaganje budžetskim sredstvima.

Šehović smatra, da je Ministarstvo finansija do kraja 2020. godine moralo da donese Odluku o privremenom finansiranju za period januar – mart 2021. godine, koja je nakon toga trebala biti objavljena u Službenom listu. To je, tvrdi Šehović, jedini zakonit način da se konstatuje da će se primijeniti institut privremenog finansiranja, a ne objave na društvenim mrežama (twitter) i saopštenjima nijesu.

„Razumijemo potrebu cjelokupne Vlade i novih njenih ministara da izbjegavaju Parlament i suočavanje sa poslanicima. Skrivanje od Parlamenta je legitimna medijska strategija, ali ne po svaku cijenu. Ovoga puta je cijena skupo plaćena, jer je posljedica takve odluke gaženje Ustava, Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Poslovnika Skupštine Crne Gore, preuzimanje skupštinskih nadležnosti od strane ministra finansija koje mu ne pripadaju, te izazivanje pravnog i finansijskog haosa u državi, koji će izvjesno biti konstatovan u završnom računu budžeta za 2021. godinu. Ako je i od ovakve ’ekspertske’ Vlade, mnogo je“, ocijenio je Šehović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije