Connect with us

Ekonomija

SKUPŠTINA: Raspravljano o uvođenju neoporezivog dijela zarade

Published

on

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojom se predviđa uvođenje neoporezivog dijela zarade u cilju povećanja plata, ali i lične potrošnje građana.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, koji je sa partijskim kolegama Ivanom Brajovićem i Damirom Šehovićem predložio dopunu, objasnio je da bi usvajanje predložene mjere omogućilo rast ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori, što ne bi uticalo na poslodavce.

„Tom mjerom jačamo ličnu potrošnju građana, jer se zarade povećavaju, a onda se ta veća zarada vraća u sistem kroz ličnu potrošnju. Lična potrošnja u Crnoj Gori čini dvije trećine bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zbog pandemije koronavirusa je drastično pala“, saopštio je Mugoša.

On je dodao da je usvajanje predložene mjere, kojom bi se omogućilo da poslodavac ne plaća porez na dio bruto zarade, veoma važno, kao i da je krajnje vrijeme da se, nakon 11 godina, neoporezivi dio zarade vrati u crnogorski poreski sistem.

Mugoša je objasnio da su prije predlaganja dopune analizirali stanje u okruženju i utvrdili da se neoporezivi dio zarade u regionu kreće od 136 eura u Sjevernoj Makedoniji do 528 eura u Hrvatskoj.

„Gledali smo odnos minimalne i prosječne zarade i došli do nivoa od 155 eura bruto. Veoma je važno što ovu mjeru podržavaju poslodavci i sindikalne organizacije“, rekao je Mugoša.

On je objasnio da bi se neoporezivi dio odnosio na ispodprosječne zarade, od oko 520 eura, i dodao da takve plate u Crnoj Gori prima oko dvije trećine zaposlenih.

„Time bi se obezbijedila socijalna pravednost predložene mjere“, naveo je Mugoša i dodao da se ona ne odnosi na doprinose, koji bi ostali na istom nivou.

On je poručio da je pravi trenutak da se, u godini ogromne krize, preduzmu određene mjere koje bi pomogle građanima da prevaziđu postojeću krizu.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, smatra da je predložena mjera veoma važna, ali da se ne smiju povlačiti ishitreni potezi.

On je kazao da je na sličnu inicijativu koju je predlagao Vladi dobio odgovor da se priprema sveobuhvatna reforma poreske politike.

„Dajte da to sačekamo, pa ako to ne urade, onda da zajedno, kroz izmjene zakona, uradimo to i napravimo konkurentnu Crnu Goru“, predložio je Radulović.

On je dodao da bi predložena mjera u prva dva mjeseca možda prouzrokovala manje prihode u budžetu, ali da bi kroz tražnju usmjerenu na domaću proizvodnju izazvala veći promet.

Poslanik SD-a, Damir Šehović, objasnio je da je suština predloženog da se na lična primanja uvodi neoporezivi dio od 155 eura, na osnovu kojeg će sve ispodprosječne zarade porasti, a da to neće dodatno uticati na poslodavce.

„Predloženo rješenje ide u prilog tome da povećamo najniža primanja, a da ne dovedemo u pitanje konkurentnost. Ovo je pravednije rješenje od postojećeg. Ono ne urušava konkurentnost, a ide u prilog socijalnoj pravednosti“, saopštio je Šehović.

On je dodao da bi se tim rješenjem ispravila nepravda koju ima regresivno dejstvo indirektnih poreza, u ovom slučaju poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Mugoša je, u završnoj riječi, saopštio da mu je žao što nije bilo više prijavljenih diskutanata, jer je u pitanju jedna od najvažnijih tema.

„Da se priča o naciji i vjeri, bilo bi 30 prijavljenih. Mi o ovome treba da razgovaramo u parlamentu, a ne da pomamljujemo narod svakakvim temama“, poručio je Mugoša.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije