Connect with us

Ekonomija

SNP: Vlada na prečac odlučila da osnuje Montenegro Works, netransparentno i bez jasne vizije

Published

on

Vlada Crne Gore je na prečac odlučila da osnuje novu državnu kompaniju Montenegro Works, netransparentno i bez jasne vizije, uređenja i zadataka kompanije. Na predlog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, kompanija treba da se bavi praćenjem, analizom i stručnom podrškom u upravljanju privrednim društvima u većinskom vlasništvu države. Iako smatramo da je potrebno efikasno kontrolisati poslovanje državnih preduzeća, ocjenjujemo da je formiranje takve kompanije bez parlamentarne rasprave i bez detaljnog sagledavanja rješenja u najmanju ruku ishitreno i otvara mnoga pitanja, saopštili su danas iz Socijalističke narodne partije SNP.

Kako ističu, logično je i očekivano bilo da se nakon smjene DPS-a pojača nadzor nad državnim firmama i njihovim poslovanjem.

“Transparentna kontrola rada Upravnih odbora i izvršnog menadžmenta izborom nezavisnih članova odbora za reviziju, izvršavanjem preporuka eksternih revizija i Državne revizorske institucije su osnovni koraci. Umjesto njih, pokušava se da se upravljanje sa oko 40 državnih kompanija centralizuje u holding kompaniju kojom bi upravljalo Ministarstvo finansija i samo nekolicina ljudi”, ukazujuu toj partiji.

Iz SNP-a su upitali da li je opravdano izdvajanje pola miliona eura iz eura kao osnivački kapital društva.

“Zašto nije pojašnjeno kako će se ostvarivati prihodi te kompanije, budući da će se isključivo baviti savjetovanjem državnih firmi? Da li će se finansiranje troškova rada te kompanije oslanjati na državni budžet”, pitaju u toj partiji.

Smatraju i da je bilo potrebno čuti i uvažiti mišljenje domaće, ali i strane stručne javnosti o takvom modelu upravljanja državnim firmama.

“Elementarna obaveza Spajića je bila da se javnosti, ali i Parlamentu daju na uvid Statut i ostala osnivačka akta kompanije, kao i da se predstave kandidati koji će činiti Izvršni menadžment kompanije. Ipak, čini se da su mnoge bitne informacije izostale za članove Vlade, sudeći po objavljenom mišljenju ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića. Zbog čega Spajić nastavlja praksu donošenja i saopštavanja krupnih i strateški važnih odluka za državu bez konsultacija sa Parlamentom”, upitali su iz SNP-a.

Kako navode, SNP je svjedok da se u višedecenijskoj vladavini DPS-a državnim firmama upravljalo veoma loše, uz netransparentno trošenje novca, zalaganje i prodaju državne imovine, kao i korupciju.

“Sve ovo nije najčešće nije naišlo na očekivanu reakciju nadležnih organa i Tužilaštva. Izostala je i odgovornost menadžmenta za loše rezultate, kao i adekvatno izvještavanje institucija koje su bile zadužene za kontrolu rada državnih firmi. Vjerujemo da je to vrijeme iza nas, ali vjerujemo i da se napredak može ostvariti bez centralizovanja upravljanja svim državnim kompanijama”, ističu iz te stranke.

Spajiću poručuju da je dužan njima iz SNP-a, ali i ostatku crnogorske javnosti da obrazloži tu odluku, dokumentuje strategiju budućeg rada preduzeća Montenegro Works, u kojoj će biti navedeni očekivani direktni i indirektni efekti koje će poslovanje kompanije imati na budžet, kao i na ukupnu crnogorsku ekonomiju, a na osnovu kojih je donio odluku o osnivanju kompanije i prenošenju tako važnih nadležnosti na nju.

“SNP kao dio parlamentarne većine koja je dala podršku Vladi takođe očekuje od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i nadležnog ministra Milojka Spajića da konačno, osim trošenja budžetskih sredstava, dijeljenja bonova građanima, populističkih izjava i najava investicija u blockchain tehnologije i kriptovalute, iznese i neke konkretne i konstruktivne predloge za razvoj realne ekonomije, privatnog biznisa i preduzetništva. Borili smo se da ne bude sva moć grupisana u jednom čovjeku ili par njih, već za odgovornost i kontrolu institucija države kojih ima, samo ih treba mijenjati i unapređivati. Mnogi privatni biznisi su teško pogođeni krizom izazvanom Covid-19 virusom, a bez oporavka i jačanja realnog sektora, nema ni oporavka i jačanja ekonomije”, zaključuju u toj partiji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije