Connect with us

Ekonomija

SOCIJALDEMOKRATE: PDV za ugostitelje da se smanji na 7%

Published

on

Socijaldemokrate će predložiti da se nastavi sa smanjenim PDV-om za ugostiteljstvo na 7%. Takođe, SD će podržati Vladine izmjene zakona o PDV, koje predviđaju da se oporezivi promet poveća sa 18.000 na 30.000 eura. To su danas saopštili poslanici SD-a Damir Šehović i Boris Mugoša.

Oni su dodali i da, sa druge strane, Vlada nije pokazala istu takvu političku kulturu, jer je bez adekvatnog obrazloženja odbila nedavni predlog Socijaldemokrata da sva preduzeća sa prometom manjim od dva miliona PDV plaćaju po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi.

“Naime, Socijaldemokrate su nedavno predložile da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi jer postojeći model naplate PDV podrazumijeva obavezu
preduzeća da uplaćuju PDV državi prije nego što naplate sopstvena potraživanja, ali da je taj predlog odbijen. Time firme u suštini beskamatno finansiraju državni budžet, a sebe nepotrebno izlažu visokim troškovovima finansiranja, što veoma destimulativno djeluje na kompletnu privredu, a posebno na manja preduzeća. Ovo posebno ako imamo u vidu da je čak 19 000 preduzeća u blokadi”, piše u saopštenju SD-a.

Takođe, Socijaldemokrate će sada, kao mjeru nastavka podrške privredi u dijelu PDV-a, dati gorepomenuti novi predlog: da se nastavi sa smanjenim PDV-om za ugostiteljstvo koji je ranije uveden i traje do 31. avgusta, s obzirom da će, kako navode, zbog koronavirusa postsezona biti posebno važna.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije