Connect with us

Ekonomija

SPAJIĆ: Crna Gora može da finansira svoja dugovanja, tražićemo povoljno refinansiranje

Published

on

Crna Gora nije tražila da neko otplati njene dugove, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnijim uslovima, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On je za Nova.rs rekao da trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer Crna Gora može da finansira svoja dugovanja.

„Zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i programskom budžetu koji će rezultirati fiskalnim deficitom od Mastrihtskih tri odsto, Crna Gora je na putu potpunog finansijskog ozdravljenja“, tvrdi Spajić.

On je, komentarišući dešavanja u vezi sa otplatom kineskog kredita za auto-put, kazao da pitanje auto-puta nije geopolitičko sa stanovišta Crne Gore, već je čisto ekonomskog karaktera.

„Ukoliko imamo opciju da nađemo jeftinije finansiranje od trenutno postojećeg, tu opciju ćemo iskoristiti“, naveo je Spajić i dodao da Ministarstvo aktivno traži povoljnije uslove finansiranja za sve moguće projekte, uključujući i auto-put.

Spajić je negirao da je Crna Gora tražila da neko drugi otplati dugovanja države, već da ih potencijalno refinansira sa povoljnijim uslovima.

Do zabune je, kako je objasnio, došlo zbog „neadekvatnog prenošenja informacija“, kao i zbog „političkih spinova“.

„Izjave evropskih zvaničnika se zato ne odnose na potencijalno refinansiranje, nego na pitanje novinara da li će Evropska unija (EU) preuzeti i otplatiti dugove koje su korumpirani crnogorski političari pravili u prošlosti“, dodao je Spajić.

Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima kako bi pronašla način za najpovoljnije finansiranje projekata u zemlji, a to podrazumijeva i auto-put.

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo, Viola von Cramon, ocijenila je u srijedu da odluka EU da ne pomogne Crnoj Gori u otplati zaduženja prema Kini, nije mudra.

Ona je podsjetila da je EU već jednom napravila grešku u Grčkoj, nakon čega je Kina preuzela luku Pirej.

Iz Brisela su, povodom zahtjeva Crne Gore za pomoć EU u otplaćivanju kineskog kredita od milijardu USD, poručili da neće otplaćivati dugove Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije