Connect with us

Ekonomija

SPAJIĆ: “Crna Gora radi” za preporod državnih preduzeća

Published

on

Projekat “Crna Gora radi” potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog nadzora nad preduzećima u većinskom vlasništvu države i da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama, saopštio je ministar finansija i socijalnog rada Milojko Spajić

Naime, Vlada Crne Gore usvojila je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošču (DOO) „Montenegro Works“, koje će se baviti praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države i stručnom podrškom u sprovođenju reformi radi efikasnijeg upravljanja.

Novo preduzeće će, kako je planirano, pružati i strateške smjernice Vladi za utvrđivanje jasne politike upravljanja kompanijama u većinskom vlasništvu države, u čemu se ogleda javni interes za predloženi koncept i osnivanje društva, što je iniciralo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Pravni osnov za donošenje odluke Vlade je u Zakonu o privrednim društvima, a to je bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF-a i drugih međunarodnih partnera.

Iz Spajićevog resora navode da neefikasno, ili loše upravljanje privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu nameću značajne ekonomske, socijalne i fiskalne troškove za državu.

“Samo neki od primjera prethodnom periodu su troškovi države nastali usljed: aktiviranih garancija za kredite poput onih Crnogorske plovidbe AD Kotor i Barske plovidbe AD Bar, opredijeljenog/dodijeljenog značajnog iznosa iz budžeta pojedinim preduzećima u suprotnosti sa odredbama zakona kojim se uređuje oblast državne pomoći (Montenegro Airlines AD Podgorica), kao i pozajmica iz budžeta. Uz to, značajni izgubljeni prihodi države uslovljeni su lošim upravljanjem i poslovanjem pojedinih društava u većinskom državnom vlasništvu”, navode iz resora Spajića.

Finansijskim nadzorom i podrškom u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja privrednim društvima u većinskom vlasništvu države obezbijediće se profitabilnije poslovanje tih preduzeća i efikasnija upotreba javnih resursa, kao i stručna podrška i pomoć menadžmentima većinski državnih kompanija.

To će povećati prihode budžeta Crne Gore kroz očekivano veće prihode od dividendi, ali i indirektno kroz povećanje drugih prihoda budžeta (PDV, porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi) usljed boljeg poslovanja. Sa druge strane, značajno će biti ublaženi rizici od novih obaveza nastalih lošim upravljanjem i poslovanjem ovih kompanija.

“Crna Gora grabi brzim korakom u reformama koje će povećati bruto – domaći proizvod (BDP) i standard stanovništva, kroz povećanu transparentnost koja dolazi kroz jak finansijski nadzor. Državna preduzeća zapošljavaju ogroman broj ljudi i ne možemo da dozvolimo da te kompanije neefikasnim upravljanjem propadaju i da su na grbači poreskih obveznika, kao u prošlosti, ili da se zbog neadekvatnog i neodrživog poslovanja gube radna mjesta. Istovremeno, osnivanjem MW odgovaramo na apele menadžera državnih preduzeća, koji su obasipali MFSS i resorna ministarstva, tražeći finansijske analize i finansijsku stručnu pomoć. Ovo je prvi korak u realizaciji vizije domaćinskog upravljanja državnim dijelom privrede i svaki naredni korak će objediniti napore svih društvenih aktera u istom pravcu da zaživi projekat ‘Crna Gora radi’ i to za preporod državnih preduzeća”, poruka je Spajića.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije