Connect with us

Ekonomija

SPAJIĆ: Smanjenje diskrecionih troškova pokriće socijalne potrebe za čitavu godinu

Published

on

Ilustracija Pixabay

Glavne odlike ovog budžeta biće značajno smanjenje deficita i štednja države, a ne građana, poručuje ministar finasija i  socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Povećavamo transparentnost preko pune primjene programskog budžeta i došli smo do nevjerovatnih ušteda. U odnosu na 2020. godinu, predviđene uštede na strani diskrecionih rashoda države su oko 60 odsto (183 miliona eura). S obzirom na to da su predviđena dodatna izdvajanja za socijalna davanja, usklađivanje penzija, zdravstvo…ukupno smanjenje javne potrošnje iznosi 170 miliona eura u odnosu na 2020. godinu”, izjavio je Spajić.

Prema njegovim riječima, rashodi za konsultantske usluge će biti tri puta manji, prepoloviće rashode za razne usluge (komunikacione i advokatske usluge, službeni ručkove, reprezentaciju, gorivo, putovanja…).

U 2020. godini je za ključne konsultantske usluge u okviru tekućeg budžeta planirano 30,9 miliona, a sada 11,7 miliona, dok je za razne usluge lani planirano 70,4 miliona, a sada 32,7 miliona.

“Ta dva reza, kao i kod ostalih diskrecionih troškova, više nego pokrivaju socijalne potrebe za čitavu godinu. Vraćamo dječji dodatak, a namjera je da povećamo i minimalnu zaradu. Izdvajanja za plate i penzije, u skladu sa zakonskim obavezama njihovog usklađivanja, biće blago povećana, a veći su rashodi za zdravstvo i socijalnu pomoć zbog većih potreba usled kovid situacije”, istakao je Spajić.

Infrastrukturni projekti su, kako je naveo, takođe prioritet.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i čitava vlada pokazuju odgovornost prema građanima time što je odlučeno da prvi put imamo punu primjenu programskog budžeta nasuprot dosadašnjoj praksi linijskog, koji više skriva nego što otkriva. Budžetski tim je odradio sjajan posao u dubinskoj analizi predviđenih troškova. S druge strane, budžetski inspektor će kroz novi zakon da se izdigne na nivo koji zaslužuje kao prvi red budžetske straže i odbrane države. Time ta institucija postaje atraktivna pozicija za najbolje revizorske kadrove”, poručio je Spajić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u dugovima do guše, ali ne zbog ove vlade već je to rezultat prethodne vladavine.

“S obzirom na stanje u državnom budžetu koje smo zatekli, a koje odlično znaju oni koji kritizerstvom pokušavaju da emisiju obveznica stave u negativan kontekst, jedino moguće je bilo da idemo na međunarodno tržište i obezbijedimo sredstva za stabilnost javnih finansija”, zaključio je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije