Connect with us

Ekonomija

SRPSKI SVET: Srbija želi Luku Bar, energetske kompanije, Budvansku rivijeru, auto-put…

Published

on

Srpske državne i privatne kompanije, pod indirektnom kontrolom Aleksandra Vučića, ozbiljno su zainteresovane da kupe ili zakupe strateške crnogorske kompanije, potvrdilo je Portalu Luča više izvora bliskih srpskom predsjedniku.

Prema pouzdanim saznanjima našeg portala, Srbiji su najinteresantije Luka Bar, akcije državnih energetskih kompanija, gradnja superprofitabilne hidroelektrane “Komarnica” ali i kupovina kontrolnog paketa akcija Budvanske rivijere. Poseban interes Srbije je i pravljenje specijalnog aranžmana sa Kinezima u vezi crnogorskog auto-puta.

Da je u pitanju ozbiljna namjera, potvrdio je sam Vučić koji je 24. januara kazao “da Srbija želi da ulaže ogromni novac u Crnu Goru i BiH”.

Dobro upućeni izvori Portala Luča objašnjavaju da je u pitanju nastavak srpske politike zvane “Srpski svet”, ovaj put u sferi ekonomije kojom se Crna Gora, po uzoru na entitet Republika Srpska, pokušava dovesti pod ekonomski patronat Srbije.

LUKA BAR

Godinama nazad, barska luka je zbog svog geografskog položaja, jeftinog izvoza i uvoza robe i izlaza na”toplo more” bila interesantna Srbiji. Prvo interesovanje Srbije za Luku Bar, javlja se 2010. godine, ali se nije realizovalo zbog promjene vlasti u Srbiji. Drugo interesovanje se javilo 2015. godine, kada je tada premijer Vučić jasno kazao da želi Luku Bar. No, vlast predvođena DPS-om nije željela da izađe u susret Srbiji.

Promjenom vlasti u Crnoj Gori i dolaskom prosrpskih stranaka na čelo države stvorile su se pretpostavke da se Srbija pojavi kao investitor broj jedan u našoj državi.

Izvori Luče tvrde da je jedina prepreka otvorenoj srpskoj ponudi poremećeni odnosi Vučića i premijera Zdravka Krivokapića.

“Vučić će presudno uticati na izbor novog patrijarha SPC i mitropolita MPC. Pošto je Krivokapić čovjek Crkve, jasno je da će doći do približavanja predsjednika Srbije i premijera Crne Gore”, objasnio je izvor.

ENERGETSKI SEKTOR

Osim Luke Bar, Srbiji je jako interesantne energetske kompanije Crne Gore, budući da je u pitanju superprofitabilan sektor koji ima najveći potencijal za razvoj.

Srbija je u prije šest godina, kupovinom 10 odsto akcija Crnogorsko elektroprenosnog sistema za 13,9 miliona eura, pokazala želju da to ostvari. Kada je sredinom februara ove godine preko državne firme “Elektromreže Srbije” kupila još pet odsto CGES-a svima je jasno da se sprema novi talas ulaganja.

Ovaj put, kako tvrde izvori Luče, Srbija želi da dokapitalizuje Elektroprivredu Crne Gore i da gradi hidroelektranu “Komarnica”.

Da su na dobrom putu da ostvare taj naum svjedoči podatak da će poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović biti prvi čovjek Elektroprivrede Crne Gore.

Đukanović (58), po obrazovanju elektroinženjer, osim što je u dobrim privatnim odnosima sa Vučićem, zadovoljava sve uslove da bude prvi čovjek državne energetske kompanije jer je dugo godina formalno zaposlen u EPCG, a svoj status je tamo “zamrznuo”, dok je obavljao dužnost poslanika.

Izbori bliski vrhu vladajuće koalicije ističu da će nova uprava EPCG smijeniti sve direktore i rukovodioce “po dubini” i dovesti ljude bliske novoj vladajućoj većini.

Prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde naši izvori, biće početak realizacije projekta gradnje HE “Komarnica” koji će prepustiti Elektroprivredi Srbije (EPS).

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na neki navodni ugovor iz 80-tih godina prošlog vijeka koji “daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja”.

BUDVANSKA RIVIJERA i AUTO-PUT

Još i prije dolaska Vučića na vlast, srpske privatne firme su željele da ulažu u crnogorske turističke kapacitete.

MK Grupa, biznismena Miodraga Kostića, odavno je zainteresovana da postane vlasnik Hotelske grupe Budvanska rivijera

Plan MK grupe je bio da podignu nivo usluge u hotelima Budvanske rivijere na četiri plus i pet zvjezdica. Tvrdili su da bi zadržali individualni brend koji bi vodili ljudi iz Budvanske rivijere, dok bi drugi dio kompanije razvijali sa nekim od vodećih hotelskih lanaca u svijetu,

Najveću pažnju crnogorske javnosti svakako je izazvala vijest da Srbija pregovara sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put.

U pitanju je želja Vlade Srbije da od Exim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru.

“Sa tim aranžmanom, Srbija bi ohrabrila izgradnju druge dionice auto-puta”, zaključuje izvor Luče.

Vlada Crne Gore je ranije saopštila da neće ove godine privatizovati ni jednu državnu kompaniju, a dobro upućeni izvori Luče tvrde da velika ulaganja Srbije očekuju sljedeće godine.

Predrag Zečević

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: Slučaj Čirgić - problem zapadnog Balkana

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije