Connect with us

Tema

ŠVERC NAŠ NASUŠNI Puši li država na račun mafije, ili obrnuto?

Published

on

Piše: Nebojša Redžić

Ko god iz tek smijenjene Vlade Crne Gore, bilo da je njen potpredsjednik ili neko ko je funkciju dobio po dubini, progovori o švercu cigareta preko Luke Bar, pominje nekog imaginarnog počinioca. I neku misterioznu mafiju u kojoj, reklo bi se, ne postoje imena i prezimena. Ispada da mu dođe na isto, radio Milivoje Katnić svoj posao, ili ne.

”Uništili smo ‘biznis’ vrijedan 500 miliona eura, logično je da mafija uzvraća udarac”, uskliknuo je najveći borac protiv neimenovane mafije, budući premijer manjinske vlade, Dritan Abazović, nakon najnovijih događaja u Luci Bar. Kazao je to dok je objašnjavao kako se cigareta iz Slobodne zone “treba što prije osloboditi”, populistički poentirajući da je “sada mnogo jasnije zbog čega su se pojedinci borili’ za prevlast u bezbjednosnom sektoru, ali je i evidentno da je neka karika u barskoj carinarnici zakazala. Da nije, ne bi ni došlo do krađe, a ovo nije prva”.

Nije prva, naravno, a zna to i potpisnik ovih redova koji je zbog sličnog teksta o krađi 4.400 paketa cigareta, u američkom Vladinom mediju koji se zove “Glas Amerike” ostao bez posla. Glavni protagonista mog kažnjavanja, bio je brat zbog krađe cigareta uhapšenog Aldina MlatišumeAlen, koji u Vašingtonu zauzima visoku poziciju u VoA. Formalno, uzeli su mi za zlo što radim za neki drugi medij, iako mnoge kolege to nesmetano čine. No, to je bilo samo pokriće za kafkijanski proces.

Naime, crnogorska policija je 2. februara prošle godine saopštila da je Aldin Mlatišuma “od 27. oktobra do 3. novembra 2020. u svojstvu izvršnog direktora, kao odgovorno lice u pravnom licu “Catwood” d.o.o. Bar, u namjeri da za to pravno lice ostvari imovinsku korist, iz Carinske ispostave Slobodna zona Bar izbjegavajući mjere carinskog nadzora iznio 4.443 paketa raznih vrsta cigareta”. Šteta pričinjena državnom budžetu, bila je skoro 3,7 miliona eura!

Tekst o tome prenio je portal Luča čiji sam tada bio urednik, (tekst je prenijet i na portalu Aktuelno) a to je značilo i kraj mog profesionalnog izvještavanja za VoA nakon punih 21 godinu i 8 mjeseci. Kako? Štiteći svoga rođenog brata, radnik američke Vlade Alen Mlatišuma inicirao je postupak protiv mene koji je trajao od februara do maja, kada mi je saopšteno da, shodno Ugovoru koji nikada nijesam dobio, “prestaje finansiranje” mog radnog mjesta, iako imam punovažan Ugovor do juna 2023. godine. Američka Vlada je prećutala činjenicu da mi je brat uhapšenog zbog šverca cigareta, smjestio otkaz.

Što se Aldinove “akcije” tiče, policija je tada odlično odradila svoj dio posla. Počinioca je predala barskom Osnovnom tužilaštvu, ono ga je proslijedilo Sudu, koji ga je pustio da se brani sa slobode! Tu mu se gubi svaki trag, ali i prestaje moje istraživanje o nastavku postupka, jer iz barskog Suda nijesam mogao dobiti informaciju zašto je čovjek koji je, prema saopštenju policije, oštetio državu za 3,7 miliona eura, olako pušten, a slučaj zapušten!?

Medojević je sve ”nacrtao”

Treba li onda da čudi što je šefica UPC Milena Petričević odnedavno pod policijskom zaštitom i što ima dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbjeđenje? A žena, baš kao i novinar u prethodno opisanom slučaju, ima problem samo zato što, po svemu sudeći, pokušava da profesionalno i odgovorno radi svoj posao.

Milena Petričević

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je krađa cigareta iz Slobodne carinske zone pokazala da je ”u instutucijama veliki broj korumpiranih službenika kojih se sistem što prije mora osloboditi”. Imaju li ime i prezime, Dritane? I zašto onda kada je poznat njihov identitet, gotovo po pravilu zakaže neka karika u lancu policija – tužilaštvo – sudstvo?

Upravo juče, Abazović je rekao da očekuje da će “tužioci pod vođstvom nove vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Maje Jovanović, uskoro privesti kraju borbu sa mafijom”. No, nema indicija da je kraj toj borbi na vidiku, jer akcije pokrenute za mandata direktorke Petričević, više liče na početak.

“Kad sam ja u maju 2021. objelodanio da je 940 tona cigareta izašlo iz Luke Bar, to je skrenulo pažnju zapadnih zemalja, posebno Velike Britanije koja godišnje gubi 600-700 mil GBP zbog šverca cigareta preko Luke Bar. I pored direktog i vrlo konrektnog upozorenja koje je premijer Velike Britanije Boris Džonson uputio Krivokapiću i obećanja Abazovića da će šverc biti zaustavljen, to se nije desilo”, saopštio je u januaru ove godine Nebojša Medojević.

Imao je jedan od lidera DF-a i još konkretnije istupe, objašnjavajući da je odlazeći premijer Zdravko Krivokapić u rodbinskim vezama sa glavnim švercerom cigareta iz takozvanog klana ”Grand”.

”Krivokapić je u rodbinskim vezama sa čovjekom koji je decenijma glavni za šverc cigareta za klan iz Granda. Radi se o izvjesnom Saši Pekiću koji je u prijateljskim vezama sa Krivokapićem. Sin Krivokapića je oženio ćerku toga Pekića, a on je glavni za šverc cigareta za ekipu iz Granda”.

Nebojša Medojević: Iznio teške optužbe na račun Krivokapića povezujući ga sa takozvanim ”klanom Grand”

Ništa se u međuvremenu nije promijenilo, iako je Medojević pomenuo da i sin premijera Krivokapića ima veze sa ”jednom velikom stranom obavještajnom službom”.

Krivokapićeva Demohrišćanska partija će se, tvrdio je tada Medojević, finansirati od šverca cigareta.

Bilo ga je i biće

Šverca cigareta, znamo svi, ima. Bilo ga je i za vrijeme bivše i odlazeće vlasti. Bilo ga je i u prvim godima višestranačja u Crnoj Gori, kada se barska omladina nadahnjivala načinom života desetina Italijana koji su boravili u tom lučkom gradu švercujući, ali i bježeći od potjernica. Ma, šverca cigareta bilo je i za vrijeme SFRJ, za njega je znao i Josip Broz. To radi, tvrde upućeni, svaka država koja ima more.

Ipak, pitanje je da li činjenica da to rade svi, može biti dovoljan razlog da se i ubuduće takav posao kod nas toleriše? Ili, možda je pravo pitanje koliko vlast, bilo prošla ili ova dosadašnja, vremenom sraste sa tim poslom i od njega puni džepove, ali i rupe u budžetu? Ima li i koliko je tanka linija između šverca kojim rukovodi država, od samostalnog izleta pojedinaca u vode lake i obilate zarade, uprkos riziku?

I dok direktorica Uprave prihoda i carina obećava da će se “boriti da među zaposlenima ne budu oni koji sarađuju sa mafijom”, a budući premijer izričito poručuje da će “država pobijediti mafiju”, stvari ne mrdaju sa mrtve tačke.

Dritan Abazović: Da li će, ako postane premijer manjinske vlade, učiniti nešto konkretno na brobi prrotiv organizovanog kriminala i korupcije ili će nastaviti da liječi frustracije objavama na tviteru?

Procjene policije, Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost, na osnovu ljetošnjeg popisa, jesu da se u magacinima Luke Bar trenutno nalaze paketi cigareta vrijedni oko 60 miliona eura, a tovari duvanskih proizvoda sumnjivih firmi mjesecima se čuvaju pod budnom pažnjom. Uprkos tome, cigarete nestaju i pronalaze svoj put do crnog tržišta.

To što je odlukom Vlade zabranjeno novo skladištenje duvanskih proizvoda u lagerima Luke Bar, jeste solidan početni potez, ali nije garant da će šverc biti zaustavljen. Mafija je u Crnoj Gori i dalje u prednosti nad državom, a hoće li tako biti i sa novom vladajućom većinom, nije teško naslutitii.

Jer, kada se deklarišu oni koji bi da iskreno povedu borbu protiv ove nelegalne rabote, brzo ih zaustavi strah, kazna ili adekvatna novčana naknada za nečinjenje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije