Connect with us

Ekonomija

TURISTIČKI PROMET: Uspostaviti direktne avio linije između Crne Gore i Kazahstana

Published

on

Na prvim političkim konsultacijama dva ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Kazahstana je ocijenjeno da je identifikovan značajan prostor za razvoj turizma, posebno imajući u vidu najavljeno uspostavljanje direktnih avio linija od strane kompanije Air Astana na relaciji Kazahstan – Crna Gora, čime će se doprinijeti dinamizaciji turističkog prometa, privrednih veza, kao i snaženju kontakata između naših naroda.

V.d. generalnog direktora za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju Čedomir Fuštić i generalni direktor Direktorata za Evropu Timur Sultangozhin su ocijenili da su odnosi između Crne Gore i Republike Kazahstan dobri i prijateljski, i kao takvi predstavljaju osnovu za unapređenje sveukupne saradnje za koju postoji veliki potencijal

Tokom bilateralnih konsultacija, potpisan je Program saradnje između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Kazahstana, za period 2021-2023.

“Na liniji unapređenja bilateralne saradnje, istaknut je zajednički interes za intenziviranje političkog dijaloga u duhu prijateljskih odnosa dvije države. Posebno je akcentovana potreba jačanja ekonomskih odnosa, shodno čemu je dogovoreno uspostavljanje saradnje sa kazahstanskim institucijima, u cilju privlačenja stranih investicija i efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala. Uloga ekonomske diplomatije u tom procesu biće ključna, zaključili su sagovornici”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, najavljeno je i otvaranje Počasnog konzulata Republike Kazahstan u Podgorici, te naglašena njegova važnost u kontekstu snaženja privrednih i kulturnih veza. Na multilateralnom planu, obostrano je pozdravljena konstruktivna saradnja i ukazano povjerenje.

Istaknuta je posvećenost dvije strane u pravcu jačanja ugovorne baze, i na toj liniji pozdravljene su aktivnosti u kontekstu finalizacije sporazuma o ekonomskoj, prosvjetnoj i naučno-tehnološkoj saradnji.

Dogovoreno je održavanje prigodnih kulturnih događaja u susret obilježavanju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, a u svrhu približavanja tradicija i kulturnih vrijednosti dvije zemlje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije