Connect with us

Turizam

APSOLUTNI PRVACI U TURIZMU U NAJGOROJ GODINI IKADA: Avioni nam slijeću svakih pet minuta

Published

on

Na međunarodni aerodrom u Kankunu svakih pet minuta slijeću i polijeću avioni iz cijelog svijeta. I tako je od sredine decembra. U ovom meksičkom ljetovalištu na obali Karipskog mora je vrhunac sezone. I Lufthansa je ponovno u listopadu obnovila liniju iz Frankfurta za ovo ljetovalište i to uprkos strogim pravilima u vezi s putovanjima tokom koronakrize. Na plaži gomila kupača iz Evrope i Sjeverne Amerike, pred Majanskim piramidama se ponovno stvaraju veliki redovi. Hotelijeri i ugostitelji su odahnuli, piše Deutsche Welle.

Za mnoge turiste su pješčane plaže i tirkizno more očito dovoljno primamljivi da bi prikrili realnost u kojoj su odjeli za intenzivnu njegu u meksičkim bolnicama prepuni, broj novozaraženih svakodnevno raste a do sada je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo preko 174.000 osoba. Ovakav stav globalnih turista učinio je Meksiko posljednjih dana, iza Francuske i Italije, trećim po redu najposjećenijim turističkim odredištem na svijetu. Kad je Latinska Amerika u pitanju Meksiko je uvjerljivo na prvom mjestu.

Otvorene granice i posjete porodicama

Razlozi za ovakav munjeviti razvoj turizma u Meksiku su višestruki. S jedne strane Meksiko nikad nije zatvarao svoje granice niti traži negativni koronatest pri ulasku u zemlju. Predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador je jedan od onih političara koji odbijaju mjere zatvaranja kako ne bi naškodili privredi. Drugi razlog su meksički iseljenici koji preko Božićna masovno posjećuju domovinu i tako su zaslužni za porast broja turističkih posjeta.

Michael Hallé iz savjetničke firme 10Gates smatra da bi rekordne meksičke statistike trebalo uzimati s rezervom jer u njih ulaze i prva tri mjeseca 2020. kada još nije bilo pandemijskih ograničenja i kada je u Meksiku vrhunac sezone.

Uprkos trećem mjestu na globalnoj turističkoj ljestvici i meksički turizam bilježi dramatične gubitke: gotovo 48 posto manje posjeta i 55 posto manje prihoda u usporedbi s 2019. Utoliko veće je čudo što se branša tako brzo oporavila. Tome treba pridodati i činjenicu da u Meksiku, za razliku od nekih drugih zemalja poput Njemačke, nije bilo subvencija za avio kompanije ili turističku branšu. Meksička vlada je uoči pandemije zbog štednje čak zatvorila nacionalni marketinški turistički ured.

Dobar higijenski koncept

No na lokalnoj razini su turistički uredi napravili dobar posao. „Još na ljeto su hoteli na karipskoj obali razvili higijenske koncepte kakvih nije bilo ni u Kanadi”, kaže Hallé koji dolazi iz ove sjevernoameričke zemlje. To je, kako kaže za DW, stvorilo povjerenje kod globalnih turista.

U saveznoj državi Quintana Roo, u kojoj se nalazi Kankun, guverner je naložio obavezno nošenje maski. Uz to, ovo karipsko ljetovalište se nalazi svega tri do četiri sata leta od odredišta u Sjevernoj Americi otkuda dolazi i najveći broj stranih gostiju u Meksiku. Što je kraći let, to je manja mogućnost zaraze u avionu.

No mnogi ljekari u Meksiku upravo tu otvorenu politiku u turističkom sektoru smatraju jednim od glavnih krivaca za porast broja novozaraženih u turističkim regijama. U ovim regijama se epidemiološka situacija doduše pogoršala od februara ali je situacija mnogo povoljnija nego u žarištima u i oko Mexico City-ja. 

Domaći turizam pomogao

Jedan daljnji spasonosni moment u priči o meksičkom turizmu su i domaći gosti. U zemlji sa 126 miliona stanovnika značajan faktor koji je ublažio gubitke na međunarodnom planu. Meinolf Koessmeier je Meksikancima do sada nudio specijalizirane motociklističke ture po Europi. Sada se prebacio na ture po saveznoj zemlji Cuernavaca u kojoj i sam živi. On se nada da će se posao normalizovati 2022. „Zanimanje na putovanja po prirodi su porasla. Proizvođači motocikala diljem svijeta bilježe rekordnu prodaju a prije ili kasnije će motociklisti svoja nova vozila htjeti i isprobati”, nada se Koessmeier.

Michael Hallé takođe smatra da će ljudi mnogo toga htjeti nadoknaditi. „Najnovija ispitivanja pokazuju optimizam kod građana SAD-a i to prije svega zbog ubrzanog procesa vakcinisanja što budi očekivanja u normalna putovanja za šest mjeseci”, kaže Halle.

No do toga je još dugi put: Kanada i SAD su zbog mutiranih varijanti virusa od onih koji se vraćaju iz inostranstva počele tražiti negativni PCR test a postrožena je i praksa kod karantina. Meksički turistički radnici su odmah reagirali i na aerodromima i turističkim središtima počeli nuditi PCR testiranja. Meksiko, kao i mnoge druge turističke zemlje, bi, kako vjeruje Halle, iz ove krize mogle izvući pouku i okrenuti se ekskluzivnijem, održivijem turizmu bez masovnih dolazaka i odlazaka turista. Od toga bi, zaključuje, mogli profitirati ne samo turistički radnici nego i okoliš,  piše Deutsche Welle.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije