Connect with us

Turizam

DANAŠNJI KRUZER NI ZA UTJEHU: MSC otkazao četiri dolaska u Kotor!

Published

on

U Luku Kotor je, nakon pauze od godinu i po zbog pandemije koronavirusa, uplovio prvi manji kruzer, brod La Belle de L’Adriatique koji plovi pod zastavom Belgije. Ipak, nedovoljno da nadomjesti izostanak velikih plovila koji su donosili berićet Kotoru

Nije bilo tako davno kada su u Kotor uplovljavali grandiozni kruzeri. Posljednji takav stigao je u martu 2020.godine, pa je kao i u mnogim ranijim prilikama izazvao gunđanje Kotorana zbog gužve koja bi se stvorila. Žalili bi se i ugostitelji i vlasnici suvenirnica jer, zaboga, ti škrti starci – njih par hiljada po jednom kruzeru – samo razgledaju i skoro ništa ne kupuju.

A onda je zavladala pandemija i sve je stalo. Restorani su bili zatvoreni ili su zjapili prazni, a od suvenirnica je ostala samo uspomena. Sve bi u predugoj 2020. godini, ali i u ovoj koja traje, Kotorani dali kada bi ponovo čuli mukli zvuk sirene ogromnog broda – hotela.

I desilo se. Konačno. Brod je dužine 110 metara, BRT 2995, sa 157 putnika danas je uplovio u Kotor u osam sati i 30 minuta. Nažalost, isplovio je već u 12 sati i 15 minuta.

Kruzer koji je danas uplovio u Kotor

Brod je svoje putovanje počeo iz Dubrovnika i obišao je više hrvatskih luka Split, Trogir, Hvar i Vis. Nakon Kotora isplovio je za Dubrovnik kako bi izvršio smjenu putnika.

Tek toliko da podsjeti na one dane.

MSC otkazao četiri dolaska, svi ćute

No, priča o danapšnjem dolasku kruzera (ako se taj brodić može tako nazvati), samo je zamaskirao turobnu stvarnost Kotora i crnogorskog turizma.

Velikih kruzera nema, niti će ih uskoro biti. MSC je, saznaje portal Luča iz pouzdanih izvora, otkazao četiri junska  dolaska u Kotor zbog epidemioloških mjera. Naime, uprkos sve boljim brojkama, Crna Gora se i dalje nalazi na crvenoj listi Evropske unije. Za građane EU nije problem da uđu u Crnu Goru, ali ih očekuju nevolje kada se vrate u svoje države: osim Njemačke, Slovenije i Hrvatske, skoro sve države Evropske unije svoje bi državljane po povratku sa Balkana, poslale u karantin.

Informaciju da su kruzeri firme MSC otkazali dolazak u Kotor, pokušali smo da provjerimo od relevantnih izvora. No, Svetlana Šabović iz firme Gorbis, iako je obećala, nije mejlom odgovorila na naša pitanja o tome. Na naš upit nije odgovorila ni Ivana Đurović iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Svi ćute kao zaliveni, ali su zato današnji dolazak broda La Belle de L’Adriatique neki turistički poslenici pokušali predstaviti kao početak oporavka kruzing turizma. Uzalud, jer brojke ih demantuju.

Luka Kotor je za ovu godinu, podsjetimo, imala rezervaciju 550 dolazaka kruzera, ali do maja sve rezervacije su otkazane!

Nijesmo jedini
Ipak, Crna Gora nije jedina destinacija koja pati zbog nedolaska kruzera. Čak i tamo gdje kruzeri plove, ni izbliza nije kao u berićetnim godinama poput 2019.
Industrija krstarenja kruzerima biće u krizi još najmanje dvije godine, saopštio je izvršni direktor kompanije Carnival corp, Arnold Donald.

On smatra da se ta industrija neće se vratiti na nivo prije pandemije najmanje do 2023. godine, prenosi Tanjug.

On je, u intervjuu za Financial Times, najavio da bi do kraja ove godine cijela flota Carnival corpa mogla da obnovi plovidbe, ali smatra da će za povratak kompanije na nivo poslovanja od prije pandemije biti potrebno više vremena.

U prvom kvartalu ove godine ta kompanije je prijavila veći gubitak od projektovanog, jer je poslovanje gotovo u potpunosti obustavljeno zbog pandemije koronavirusa.

Industrija krstarenja je posebno bitna za Kotor, koji je posljednjih godina bio jedna od najatraktivnijih kruzing destinacija na Jadranu, uz Veneciju i Dubrovnik.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije