Connect with us

Turizam

Ministarstvo ekonomskog razvoja: Spremni dočekujemo zimsku sezonu

Published

on

Na petoj sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona ocijenjeno je kako su u prethodnom periodu uloženi ogromni napori u cilju realizacije što uspješnije zimske turističke sezone. U prilog dobrim najavama idu i povoljne vremenske prilike sa sniježnim padavinama zbog kojih u ski centrima spremno čekaju zvaničan početak sezone, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Iz Skijališta Crne Gore najavljeno je otvaranje Ski centra “Kolašin 1600” za 18. decembar. Više puta naglašeni priotiteti su očuvanje zdravlja i poboljšanje doživljaja turista i usluge na svim nivoima”, poručuje se u saopštenju.

Predstavnici turističke privrede i institucija koje su direktno i indirektno uključene u realizaciju turističkih sezona, govorili su o realizovanim aktivnostima koje će doprinijeti što boljoj zimskoj sezoni.

“Tu spadaju infrastrukturni projekti realizovani u okviru Skijališta, poboljšanje putne infrastrukture, ali i bolja komunikacija svih nadležnih službi na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi potencijalni izazovi bili što efikasnije riješeni”, dodaje se u saopštenju.

Tokom Sjednice, navode iz resora, govoreno je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i usaglašavanju mjera tako da u susret sezoni odražavaju balans između turističke aktivnosti i zdravlja stanovništva.

“Ulazimo optimistički u ovu sezonu. Ranije je usvojen Plan pripreme sezone, sa jasno sublimiranim obavezama učesnika. Model koji smo primijenili tokom ljetnje sezone, treba da implementiramo i sada, jer on nudi win-win solucije za sve aktere”, poručila je v.d. direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

V.d. direktor Direktorata za investicije u turizmu Marko Vukašević, istakao je da se na sjeveru Crne Gore realizuje veliki broj razvojnih projekata koji se tiču unapređenja turističke infrastrukture.

“U toku je izgradnja žičara, skijaških staza, sistema za vještačko osnježavanje, baznih stanica, pristupnih puteva i druge prateće turističke infrastrukture, kao i obezbjeđivanje mehanizacije za nesmetani rad ski centara. Ipak, odgovornost svih moramo definisati i djelovati promptno”, kazao je Vukašević.

Koordiniranim radom i kvalitetnom diskusijom, dodaju iz resora, donešen je niz zaključaka u cilju unaprijeđenja turističke ponude, kako u pogledu komunalnih djelatnosti i obezbjeđivanja prohodnosti puteva ka skijalištima, tako i bezbjednosti u saobraćaju i poštovanja epidemioloških mjera.

Dodatno, prepoznate su aktivnosti lokalnih samouprava, koje su dominantno usmjerene ka razvijanju sopstvenih mikro turističkih proizvoda, kao bitnog segmetna sveukupne ponude destiancije. Aktiviranjem svih potencijala, očekuje se dodatna diverzifikacija ponude, produžetak perioda boravka gostiju, kao i njihovo kvalitetnije iskustvo što je i glavni cilj ove sezone.

“Kao jedan od glavnih zaključaka je upućivanje javnog apela na poštovanje epidemioloških mjera propisanih u cilju suzbijanja COVID-19 virusa, ali i neophodnost da se u konstruktivnim razgovorima sa Ministarstvom zdravlja i IJZCG dođe do kvalitetnog rješenja koje bi pomirilo potrebe privrede i očekivanja turista”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju, zadatak Koordinacionog tijela jeste da u saradnji sa svim učesnicima u formiranju turističkog proizvoda, obezbijedi uslove za nesmetano odvijanje turističkih sezona, kroz mjere i aktivnosti na pripremama, kao i za minimiziranje problema koji se ispoljavaju tokom trajanja sezona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije