Connect with us

Turizam

NEIZVJESNO OTVARANJE: Niko ne zna hoće li Sveti Stefan raditi na ljeto

Published

on

Još je neizvjesno da li će poznati hotelski operater “Aman”, koji upravlja Svetim Stefanom i vilom “Miločer”, ove sezone otvoriti te objekte, kao i da li će uopšte ostati u Crnoj Gori. Javnost i dalje čeka zvaničan odgovor Vlade i predstavnika višedecenijskog zakupca hotelskog kompleksa, kompanije “Adriatik propertis”. Vijesti sa neizvjesnošću očekuje i više od stotinu zaposlenih u kompaniji “Sveti Stefan hoteli”, koji su u većinskom vlasništvu Vlade.

Ljeto je na pragu, korona je posustala, turisti se vraćaju, a škure na Svetom Stefanu još su zatvorene. Ništa zvanično ovih dana niko ne želi da kaže građanima o temi od javnog interesa, iako se nazvanično spekuliše da bi ovozemaljski crnogorski turistički Svetac, u društvu vile “Miločer”, ove sezone mogao ostati zaključan, a radnici upuceni da traže drugi posao.

Mediji su proteklih dana izvještavali da je zakupac jedinstvenog hotelskog kompleksa, kompanija “Adriatik propertis”, navodno, najavila takav scenario, koji do ovog trenutka niko nije demantovao, a ni potvrdio.

Oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upozorivši da bi renomirani svjetski brend “Aman”, koji upravlja Svetim Stefanom i Vilom “Miločer”, mogao napustiti Crnu Goru, te da bi epilog mogla biti arbitraža u Londonu, i šteta po crnogorski budžet od 100 miliona eura. Navodni razlog su nedavna događanja na prostoru Miločerskog parka, tokom kojih su građani srušili zaštitnu ogradu i omogućili prolaz svima do Kraljičine plaže.

U međuvremenu ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je u toku analiza ugovora, prava i obaveza ugovornih strana, što je posao radne grupe tog ministarstva i resora finansija. Tome je, kako su mediji prenijeli, prethodio sastanak Milatovića sa predstavnicima “Adriatik propertisa”, mjesne zajednice i Morskog dobra, u Budvi, nakon kojeg je on saopštio da je do rješenja moguće doći u dodatnom razgovoru.

“Ja sam čuo, pošto nijesam učestvovao, pošto sam mještanin, da su mještani iskazali neko svoje nezadovoljstvo, i tamo na maloj plaži, to je tzv. Kraljičina plaža, porušili neku ogradu. Ja ne mislim da je to neka velika šteta na bazi koje bi došlo do raskida ugovora. Ta kapija tamo koja je srušena, ona nikada nije postojala. Tu je put kuda je uvijek bio dozvoljen prolaz, pa ne znam zašto ne bi bio i dalje. Prema tome, po mom mišljenju, iako ja ne znam detalje, to ne može biti razlog za raskid ugovora, razlog je neki drugi. To mora da obavijesti onaj ko raskida ugovor, i naravno, oni koji se razumiju u te poslove. Opet kažem trebaju da vide je li to opravdano ili nije. Ako ne oni, odlučiće neki sud, ili ovdje ili u inostranstvu”, kazao je Vlado Mitrović, bivši ministar turizma CG i direktor hotela “Sveti Stefan”.

Kakav god bio ishod Sveti Stefan je sve samo ne poligon za politička ili bilo kakva druga prepucavanja. To je turistički pasoš Crne Gore, kako nekad, tako i sada, baš kao što je i “Aman” hotelski operator globalnog renomea, čiji bi odlazak bio višestruko štetan za Crnu Goru.

“Što se tiče “Amana” to je jedan brend koji je internacionalan. Ima ga u Americi na ekskluzivnim lokacijama, Karibima, po Evropi na više mjesta u Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji… i normalno da je on više nego poželjan. brend. Od tih brendova samo možemo da imamo korist i mislim da bi trebalo na najvišem nivou da se sjedne i sa “Amanom”, normalno i sa zakupcem, pri čemu mi kao turistički radnici posebno doživljavamo “Aman”, jer to je menadžment a ko je administrator tj.zakupac, to je stvar firmi koje to zakupljuju, nije za javnu temu”, ocijenio je prof. dr Rade Ratković sa Fakulteta za biznis i turizam.

Prisustvo hotelskih lanaca i velikih tur operatora u svakoj ozbiljnoj turističkoj državi, pa tako i u Crnoj Gori, od izuzetnog je značaja.

“Hotelski lanci su na određeni način garancija političke stabilnosti, garancija da će se taj region, to jest ta turistička destinacija u narednom periodu kontinuirano razvijati, i imati trend rasta. Prisustvo hotelskih lanaca u suštini promoviše određenu turističku destinaciju, samim tim je pravi atraktivnom i za investitore. Međutim, nije dovoljno da turistička destinacija bude atraktivna nego su neophodne i podsticajne mjere države to jest u ovom slučaju Vlade Crne Gore, i vjerovatno lokalne samouprave”, kaže za TVCG Prof. dr Slobodan Čerović- Univerzitet “Singidunum”- Beograd.

Odgovor u vezi aktuelne situacije na Svetom Stefanu i Miločeru, iako smo to blagovremeno tražili, ali jesmo od predstavnika lokalne samouprave.

“Opština Budva još uvijek nije dobila ni jedan formalan zahtjev ili dopis upućen opštini Budva. Opština Budva nema nadležnost nad prostorom kojim upravlja kompanija “Adriatik propertis” i “Aman”, već je to isključivo u nadležnosti Vlade koja upravlja tim prostorom, preko kompanije “Sveti Stefan hoteli” AD. No, opština Budva je uvijek spremna da pomogne da se dodje do obostrano prihvatljivog rješenja i na adovoljstvo svih”, saopštio je Nemanja Kuljača, v.d. mendžer Opštine Budva.

Struka, ipak, upozorava.

“Ako do nekog nasilnog rušenja ovog ugovora dođe da će to biti signal i drugim investitorima da se pakuju. I onda je to veliki problem, i bojim se da se od početka ove godine vraćamo na one marketinške tačke koje smo imali 90- tih godina”, ocjenjuje profesor Ratković.

Dok čekamo konačnu vijest da li će “Aman Sveti Stefan” i Miločer dočekivati goste tokom predstojeće ljetnje sezone, ljepoti unikatnog grada hotela dive se ovih dana, doduše sa panoramske razdaljine, grupe prvih organizovanih grupa inostranih turista u Crnoj Gori.

Treba li podsjećati da je “Aman” bio prvi inostrani brend koji je došao u Crnu Goru, samo godinu nakon obnove nezavisnosti, što je podstaklo i druge renomirane investitore da ulažu u našu državu, zbog čega je svakako zaslužio respekt i prijateljski dogovor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije