Connect with us

Turizam

STARTOVAO KOLAŠIN 1600: Malo gostiju na otvaranju sezone

Published

on

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Ski centar Kolašin 1600, u kojem je danas zvanično počela zimska turistička sezona, posjetio je mali broj gostiju, zbog lošijih vremenskih uslova i mjera zabrane međugradskog saobraćaja, saopštili su iz kompanije Skijališta Crne Gore.

Uzevši u obzir da visina sniježnog pokrivača iznosi oko 30 santimetara, kao i da meterolozi najavljuju konstantne sniježne padavine u narednoj sedmici, iz menadžmenta preduzeća očekuju da će se već sjutra stvoriti uslovi za bezbjedno skijanje i da će cijela infrastruktura ski centra biti stavljena u funkciju.

Direktor Skijališta, Miloš Popović, kazao je da su danas svi posjetioci ski centra Kolašin 1600 dobili gratis panoramsku vožnju.

„Ali, nema pretjerano gostiju, a i takvi su i vremenski uslovi da se ta vožnja i ne može upražnjavati. Najveći uzrok malog broja gostiju su upravo postojeće mjere zdravstvenih vlasti, konkretno zabrana međugradskog saobraćaja. Međutim, mi smo apelovali na nadležne da još jednom razmotre ove mjere za predstojeće praznike i nadamo se da će uslišiti nešto od toga”, kazao je Popović.

On smatra da su mjere veliki ekonomski udarac za ski centar i za cijelu pivredu na sjeveru, prenosi Infobiro.

“Ski centar je motor privrede sjevera Crne Gore i ako on nema mogućnosti da radi, onda i cijela privreda ispašta zbog toga. Za praznike smo imali dogovorene aranžmane sa ozbiljnim turoperatorima iz Albanije, koji su bili ugovoreni sa hotelom Hilton, Bjankom i ostalim hotelskim objektima u Kolašinu. Međutim, svi ti aranžmani se polako otkazuju zbog svih tih mjera“, dodao je Popović.

On je rekao da je ski centar apsolutno spreman za zimsku turističku sezonu, da ima i snijega i da će čitava infrastruktura skijališta vrlo brzo biti u funkciji skijanja.

Popović je saopštio da se ponuda za predstojeću sezonu sastoji od 10,5 kilometara skijaških staza, što je 6,5 kilometara više nego u prethodnoj sezoni, a tu su, između ostalog, i restoran Troglav sa kapacitetom od 400 mjesta, ski rental, škola skijanja i dječiji poligon za obuku.

“U sazanju sam od kolega da će i susjedni ski centar Kolašin 1450 biti u funkciji za predstojeće praznike, te da će vrlo brzo biti otvoreni i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću kao i Hajla u Rožajama”, naveo je Popović.

U cilju spječavanja širenja virusa COVID-19, iz Skijališta su pokrenuli posebne procedure u skladu sa epidemiloškim mjerama koje su, kako smatra Popović, rigoroznije od mjera koje preporučuju nadležni.

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, rekao je da današnji lijepi zimski ambijent nagovještva da će biti uslova za realizaciju zimske turističke sezone.

“Ovom početku su prethodile velike poteškoće koje je imala turistička privreda, a pandemija je učinila svoje. Ali, s druge strane, mislim da turistička privreda zaista ima vrijedne ljude koji žele da se bore kako bi održali firme i našli modele kako bismo imali zimsku turističku sezonu“, smatra Bulatović.

On je rekao da su turistički poslenici zatražili da se mjere malo ublaže, kako bi se sezona mogla realizovati.

„Mi u lokalnoj upravi imamo razumjevanja za sva ta ograničenja, ali očekujemo da će država ipak naći adekvatne modele kako bi zimska turistička sezona mogla da se realizuje”, poručio je Bulatović.

Video: Infobiro
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije