Connect with us

Ekonomija

UBRZO KRAJNJA VERZIJA: Advokatura se izuzima iz primjene Zakona o fiskalizaciji?

Published

on

Advokatska komora dostaviće ovih dana svim advokatima krajnju verziju sporazuma sa Ministarstvom finansija, kako bi se oni pojedinačno izjasnili o sadržini, a zavisno od stava advokata zavisiće i sudbina sporazuma, pišu Dnevne novine.

Naime, na sastanku predstavnika Komore i predstavnika Ministarstva održanom 9. juna pronađena su određena zajednička rješenja povodom primjene Zakona o fiskalizaciji u odnosu na advokate, a dva dana kasnije Ministarstvo je Advokatskoj komori dostavilo predlog sporazuma.

Prije nedjelju dana taj sporazum razmatranje na sjednici Upravnog odbora Komore i tom prilikom predložene su određene izmjene sa kojim su upoznati i predstavnici Ministarstva, kako bi dali eventualnu saglasnost za zaključenje sporazuma.

U sporazumu koje je Ministarstvo dostavilo Komori navodi se da će se evidentiranje prometa vršiti na isti način kao i do početka primjene zakona. Na osnovu te tačke sporazuma iz Komore zaključuju da se samim tim advokatura izuzima iz primjene Zakona.

“Tačkom 6, nedvosmisleno se utvrđuje da će se evidentiranje prometa na advokate vršiti na isti način kao i do početka primjene zakona. Ovdje naročito ukazujemo, da je zakon stupio na snagu i da se primjenjuje od 1.6.2021. godine, koji se zbog pravno obavezujućeg mišljenja Ministarstva finansija kao predlagača zakona odnosi i na advokate, i da nas Ministarstvo na ovaj način izuzima iz primjene Zakona”, ističu predstavnici Komore.

Oni će uraditi analizu modaliteta evidentiranja prometa u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju, čime će, kako ističu, staviti do znanja da advokati ne izbjegavaju evidenciju prometa i plaćanje poreza.

“Iz tog razloga smo smatrali da se evidencija prometa ne bi trebalo svesti samo na elektronsku evidenciju, jer su modeli evidentiranja prometa koji ne ugrožavaju advokatura kao nezavisnu i samostalnu profesiju prihvatljivi. Uz to, naši predstavnici će kroz Radnu grupu imati mogućnost da predstave sve specifičnosti advokatske profesije, i dokažu nemogućnost primjene Zakona na advokatsku djelatnost. Ono što je ključno, jeste da će se tekst izmjena i dopuna Zakona sačiniti tek nakon postignutog dogovora o obostrano prihvatljivim rješenjima”, navode u Komori.

Predloženim sporazumom u tački 7 navodi se da će Advokatska komora u okviru svojih procedura stavti van snage Odluku o obustavi pružanja pravne pomoći, nakon potpisivanja sporazuma.

“To ostavlja mogućnost da Advokatska komora odluku suspenduje, kako bi u slučaju potrebe imala mogućnost da po skraćenoj proceduri aktivira odluku u slučaju nepoštovanja sporazuma od strane Ministarstva ili nametanja rješenja koja advokatima nijesu prihvatljiva”, zaključuju u Komori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije