Connect with us

Ekonomija

UDRUŽENJE UGOSTITELJA: Poziv Vladi da im dopuste rad do ponoći, gosti da snose posljedice za nenošenje maske

Published

on

Nevladina organizacija (NVO) “Crnogorsko udruženje ugostitelja”, pozvala je Vladu i Ministarstvo zdravlja da dozvole rad svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Crne Gore na način što će u ugostiteljskom objektu moći boraviti četiri osobe napolju, četiri unutra, kao i da radno vrijeme bude do ponoći,  jer je to, kako navode, minimum uslova koji dozvoljava opstanak ove djelatnosti.

“Ovo posebno zbog činjenice da u određenim opštinama, gdje je i dalje dozvoljeno pružanje usluga gostima samo u baštama objekata, vremenski uslovi to ne dozvoljavaju, pa je obavljanje djelatnosti praktično nemoguće”, kazali su iz ove NVO.

Oni takođe od nadležnih inspekcijskih službi zahtijevaju da zakonom propisane posljedice nenošenja maske u ugostiteljskom objektu trpe oni koji se te obaveze ne pridržavaju, jer “ugostitelji ne raspolažu mehanizmom kojim bi ih na to prinudili, a izloženi su kažnjavanju zbog neodgovornosti pojedinaca”.

Oni smatraju da je neophodno uspostavljanje platforme “kovidodgovoran”, po uzoru na platformu “budiodgovoran.me” koja doprinosi suzbijanju sive ekonomije i koja je mehanizam da društveno odgovorni građani upućuju zamjerke na rad i kršenje zakona određenih privrednih subjekata.

“Svjedoci smo da je kroz nepoštovanje mjera od nekoliko ugostiteljskih objekata javnost stekla negativnu sliku o cjelokupnoj djelatnosti. Ova platforma bi dala mogućnost nadležnim organima da adekvatno i pravovremeno djeluju prema onima koji krše propisane mjere, a ostale ugostitelje, koji se istih pridržavaju lišila tzv kolektivne odgovornosti. Kako nadležni organi pozivaju na slanje snimaka i fotografija iz ugostiteljskih objekata i onih koji ih krše, putem ove platforme, pomenute informacije bi bile adekvatno kanalisane, evidentirane i dostupne svim zainteresovanim licima i široj javnosti”, saopštili su ugostitelji.

Oni su kazali da će nastaviti da podržavju inicjative koje se tiču subvencija na zarade zaposlenih u ugostiteljstvu kao i fleksibilniji odnos IRF-a i poslovnih banaka.

Iz Udruženja ugostitelja su naveli i da su ugostitelji, i pored zabrane rada već duži vremenski period, zatrpani dospjelim računima za komunalije (električna energija, voda, otpad itd), fiskalnim i parafiskalnim obavezama, zakupninama, prinudnim naplatama koje jednostavno nijesu mogle biti izmirene.

“Razlog za neizmirenje tih obaveza je i više nego jasan i krivica za to ni na koji način ne pripada ugostiteljima, već na drugoj adresi. Smatramo da Vlada Crne Gore, u saradnji sa lokalnim samoupravama, i privrednim društvima čiji je osnivač, a koja pružaju pomenute usluge, mora naći održiv mehanizam koji će omogućiti ugostiteljima da izmire svoje obaveze da li kroz određena oslobođenja ili putem reprograma”, saopštili su iz ovog udruženja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije