Connect with us

Ekonomija

UNIJA POSLODAVACA: Rad nedjeljom mora biti omogućen svim trgovcima

Published

on

Rad nedjeljom mora biti omogućen svim privrednim subjektima iz sektora trgovine , bez obzira na njihovu veličinu, poručili su iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine, povodom predloga Ministarstva ekonomskog razvoja da se samo preduzetnicima i mikro preduzećima dozvoli rad nedjeljom u toku ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

“Uz ocjenu da je ponuđeni predlog diskriminatorski i kao takav uvodi podjele na crnogorsko tržište, na sastanku je zaključeno da ista pravila treba da važe za sve i da na tome treba insistirati u daljim pregovorima socijalnih partnera – Vlade, UPCG i sindikata. U tom smislu, jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sve privredne subjekte iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu”, poručuju iz UPCG.

Takvo rješenje treba, kako poručuju iz UPCG, da prate i sljedeće odredbe:

  • svim privrednim subjektima iz sektora trgovine (preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća) omogućiti rad nedjeljom u toku jedne smjene (osmočasovno radno vrijeme), u toku ljetnje turističke sezone
  • zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti 100% uvećanu dnevnicu za rad nedjeljom,
  • pojačano sprovoditi inspekcijske kontrole nad radom poslodavca nedjeljom,
  • zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti efikasno ostvarenje prava na nedjeljni odmor, kako je to propisano Zakonom o radu.

Današnji sastanak u UPCG organizovan je na inicijativu kompanija – najvećih članica iz sektora trgovine Voli trade, Mercator, HDL Laković, Domaća trgovina, Franca, Mega promet i Mil Pop, kao i šoping mola Delta M CG.

“Sastanak UPCG sa privrednicima dio je konsultacija koje se odvijaju uporedo sa izjašnjavanjem Upravnog odbora UPCG na temu zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu i novog Opšteg kolektivnog ugovora”, saopšteno je iz UPCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije