Connect with us

Ekonomija

ZA TRI MJESECA: Uvoz manji 18,2%, izvoz porastao

Published

on

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva tri mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 532,3 miliona eura, što ukazuje na pad od 14,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 94,4 miliona eura, što je 6,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 18,2 odsto i iznosio je 437,9 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,6 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza prema najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva, u iznosu od 31,9 miliona eura, koji čine električna energija u iznosu od 30 miliona eura, kameni ugalj, koks i briketi 1,5 miliona eura i ostalo.

“U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 98,9 miliona eura, koji čine drumska vozila 28 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 23,8 miliona eura i ostalo”, navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 27,8 miliona eura, Slovenija 8,7 miliona eura i Bosna i Hercegovina 8,2 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 88,8 miliona eura, Kina 48,1 milion eura i Njemačka 47,9 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije