Connect with us

Kultura

GLUMICA VARJA ĐUKIĆ ZA PORTAL LUČA: Da li je samo zdravlje duhovna vrijednost?

Published

on

Činjenica da se u novim mjerama za borbu protiv koronavirusa kultura gotovo i ne pominje, bio je povod da Varju Đukić pitamo kako doživljava takav odnos nove vlasti.

«Poruke koje se šalju u sferi kulture, ustvari stižu iz Ministrstva zdravlja. U prvom obraćanju saopšteno je da je zdravlje – duhovna vrijednost. Ministarka zdravlja sugeriše jednu isključivu duhovnu vrijednost, a ona pripada crkvenoj dogmi, odnosno Srpskoj pravoslavnoj crkvi», kaže za portal Luča glumica Varja Đukić.

Đukić se, takođe, pita jesu li pozorišta mjesta zaraze. «Može li i za gledaoce 10 metara kvadratnih, kao u crkvi ili su samo vjerske potrebe ono što su potrebe ljudi»?

Pitali smo je i za mišljenje o spajanju ministarstava kulture, zdravlja, obrazovanja i sporta u jedan resor.

«Ono što je izostalo, to je potreba za opovrgavanjem namjera koje se odnose na ovu odluku koja je konačna. Mislim da je važno da se ljudima objasni da je jedno svjetovna, a drugo duhovna sfera života. To i crkva zna. Ali, šta se dešava sa narativom koji se sprovodi kroz personalne stvari koje se tiču ministarke? To može biti privatna stvar, ali ne i strategija u sferi kulture», konstatuje Đukić.

Varja Đukić je jedna od kandidata za nagradu “19. decembar”, na prijedlog grupe građana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije