Connect with us

Kultura

KULTNI “LJEPOTA POROKA” I MIRA FURLAN: Film koji je pomjerio granice, inicijativa da se ulici na Adi da njeno ime

Published

on

Jutros preminula čuvena jugoslovenska glumica Mira Furlan, glumila je u kultnom filmu Živka Nikolića “Ljepota poroka” iz 1986. godine, za koji je napisao i scenario.

Kultni  film “Ljepota poroka“ Živko Nikolić snimio  je na Adi Bojani, Ulcinju, Baru.

Vjerovatno najpopularniji Nikolićev film, snimljen u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka, obilježenih sveopštom devalvacijom jugoslovenskog načina života (a ne samo nacionalne valute i realsocijalističke dogme o bratstvu i jedinstvu) “Ljepota poroka” predstavlja važno djelo koje se izvanredno uklapalo u diskurs preispitivanja ondašnjeg sistema vrijednosti.

U smiraj Jugoslavije, kada su se širom zemlje navijači “Velike četvorke” (Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo) već kitili ultranacionalističkim parolama i ikonografijom, a glasovi o neophodnosti privatizacije svega i svačega bivali sve glasniji, priča o ljepoti i neodoljivoj privlačnosti poroka, naročito u okolnostima ruralnog crnogorskog miljea nije ni mogla da prođe nezapaženo.

Naprotiv, bila je i tada, a i danas je paradigmatski aktuelna, i to na više nivoa.

“Ljepota Poroka” i njen autor Živko Nikolić u punom zamahu svog talenta, pa i vizionarstva, živopisno su prikazali okolnosti u vremenu rastakanja vladajućeg društvenog sistema. Patrijarhalni brakovi se tresu iz temelja, ustaljene norme ruše, kumstva i bratstva raspadaju u glibu hipokrizije i koristoljublja. Nikolić svoje likove sučeljava na više mjesta, u više planova. Što su bliži jedni drugima (kumovi, supružnici), sukobi su dublji, manipulacija veća.

“Ljepota poroka” je i uzbudljiva, i gorko smiješna, ne odbacujući finalnu notu tragedije, u duhu Nikolićevog umjetničkog bića; ovaj film je duboko promišljen, ispisan prepoznatljivim autorskim stilom, uz sjajnu asistenciju glumačkog ansambla predvođenog nezaboravnim rolama Mire Furlan i Petra Božovića.

Nakon što je danas objavljena vijest da je preminula Mira Furlan, spontano je pokrenuta   inicijativa da jedna od ulica na Adi Bojani gdje je sniman film dobije njeno ime.

“Zaslužila je Mira Furlan  bar jednu ulicu na nekoj budućoj, ljepšoj Adi”, naveo je Saša Čapunović na FB grupi Ada Bojana.

“Za  moju generaciju ime Mire Furlan vezuje se lijepe emocije, zlatna doba Ade Bojane koje smo tamo doživjeli kao mladi koji su radili na Adi. Kada se budu davala imena ulica na Adi Bojani, i stvore se uslovi tokom urbanizacije, nadam se da će inicijativa biti realizovana i jedna od ulica dobiti ime po Miri Furlan”,  kaže Čapunović ispred Udruženja vlasnika objekata na Adi Bojani.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije