Connect with us

Kultura

PEROVIĆ: FDU će formirati komisiju koja će baviti problemima glumica

Published

on

Foto: fccg.me

Priča o seksualnom uznemiravanju koju su pokrenule glumice iz Srbije na čelu sa Milenom Radulović koja je istupila prva je grozna, ali je to ogromna stvar koja se desila našem regionu kako bi se poradilo na položaju žena u filmskoj industriji, smatra rediteljka Marija Perović.

Ona je kazala da će Fakultet dramskih umjetnosti zbog toga formirati komisiju koja će se pozabaviti problemima glumica.

„Koliko god da je dan kada je sve to objelodanjeno grozan, to je ogromna stvar za region” kazala je Perović u Jutarnjem programu TVCG, prenosi portal RTCG.

Filmska industrija u Crnog Gori nije na tako visokom nivou da bi se moglo generalizovati, dodaje glumica Žana Gardašević.

„Ne bih generalizovala odnos moćnih muškaraca prema ženi u filmskoj industriji, sve je to individualno i sve je trenutni faktor koji se dešava na setu u pregovorima i dogovorima. Međutim činjenica je da su glumice u problematičnom položaju, sa tim se, mogu reći suočavamo i mi glumice u srednjim godinama”, kaže Gardašević, te dodaje da nije imala loše iskustvo sa rediteljima i producentima.

„Naprotiv, imala sam izuzetno iskustvo kada je riječ o snimanjima, ali opet kažem, to su individualne stvari koje se ne generalizuj”, kazala je ona.

U Crnoj Gori se malo snima tako da se ne može govoriti o neravnopravnosti žena i napraviti presjek kao u inostranstvu, smatra Perović, ukazujući na to da sve zavisi i od mentaliteta.

„Crna Gora čak i nije u tragičnom položaju iako sam dugo bila jedina filmska rediteljka. Događaji koji su povukli ove teme su više netretman kao kod pokreta Me too, nego razne druge nepodopštine”, kazala je Perović.

Kada je riječ o apliciranju i komunikaciji sa ljudima koji bi trebalo da pomognu projekat, ona objašnjava da se kao žena osjeća podređeno u odnosu na muškarce.

„Kada tražite pomoć uvijek se bojite kako će to da bude shvaćeno i koja će vrsta šale da se desi, koja ne mora da bude ni vulgarbna, ni prosta, ni direktna, već samo iz našeg mentaliteta, ali u nekakvim kvalifikacijama. To nije regularna komunikacija. Tako da se igramo moći na setu, a nemoći van seta.”

Gardašević ističe da cijeni hrabrost glumica iz Srbije koje su progovorile o seksualnom zlostavljanju i smatra da je dobro što se ta priča pokrenula.

„Mislim da se to ne dešava samo glumicama, već ženama na svim pozicijama, u svim firmama. Treba razgovarati sa djecom jer svaka naša kćerka je potencijalna Milena”, kazala je Gardašević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije