Connect with us

Kultura

PRIJE 90 GODINA: Na današnji dan u Podgorici rođen Borislav Pekić

Published

on

Veliki jugoslovenski pisac Borislav Pekić rođen je na današnji dan 1930. godine u Podgorici.

Umro je u Londonu 1992.

Bio je romansijer, dramski pisac i filmski scenarista.

Nakon završene podgoričke gimnazije, studije je završio u Beogradu.

Pojavio se u književnoj javnosti romanom Vreme čuda.

Pet godina izdržavao je kaznu zatvora u Sremskoj Mitrovici i Nišu kao pripadnik SDOJ-a (Socijaldemokratska omladina Jugoslavije). Poslije pomilovanja (bio je osuđen na petnaest godina) studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zatim je bio dramaturg i filmski scenarista.

Prema njegovom tekstu Zdravko Velimirović je režirao film Dan četrnaesti, koji je bio u zvaničnom programu festivala u Kanu, 1961. godine. Od 1971. do smrti živio je i radio u Londonu.

Njegovu bogatu biliografiju čine Vremena čuda, Hodočašće Arsenija NjegovanaU Edenu na Istoku, novele Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana i Odbrana i poslednji daniKako upokojiti vampira, sedmotomni roman Zlatno runo, roman sa elementima trilera Besnilo, dvotomni epos Atlantida, roman Godine koje su pojeli skakavci, zbirka gotskih priča Novi Jerusalim, knjige eseja Sentimentalna povest britanskog carstvaOdmor od istorije, tri knjige pisama (Pisma iz tuđineNova pisma iz tuđine i Poslednja pisma iz tuđine). Autor je i tridesetak dramskih djela za pozorište, radio i televiziju. Napisao je i komediju Generali ili srodstvo po oružju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije