Connect with us

Kultura

PRVA ZBIRKA POEZIJE MLADE NIKŠIĆANKE: Sonja Milatović odrastala na stranicama svoje knjige

Published

on

Na jubilarnim 50. književnim susretima “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koji svake godine okupljaju najznačajnija pjesnička imena s ovih prostora, juče je u Plužinama promovisana prva zbirka poezije mlade nikšićke pjesnikinje Sonje Milatović, koja je dobitnik brojnih državnih i međunarodnih nagrada.

Književni prvijenac koji je ponio naziv “Mojoj najbližoj daljini” svjetlost dana ugledao je zahvaljujući nagradi “Spasoje Pajo Blagojević” koju je Sonja osvojila 2019. godine kao najbolji mladi pjesnik do 27 godina starosti na prostoru bivše Jugoslavije.

“Vozovi, stanice, peroni, karte, odredišta, čekanja, zebnje, nadanja, sekunde, zagrljaji – sve se zgusnulo u Sonjino mastilo. Sve se pretočilo na hartiju koja pamti. I, sve u knjigu, jer nema kud drugo. Valjda od knjige nema ljepšeg uzdarja niti utočišta za slova ljubavi. Knjiga, ako ne pamti i ne sačuva „ruke pružene daljinama“, bolje da nije napisana. A knjiga Sonje Milatović svoje stranice širi kao ruke, i grli, dovoljno toplo i nježno, da poručuje jasno i glasno, kako će ljubav sačuvati svijet.”, riječi su pjesnikinje Milice Bakrač koja potpisuje recenziju Sonjine knjige čiji je izdavač Centar za kulturu Plužine.

Milatović je u okviru Riječi autorke, koja krasi posljednje stranice zbirke, a predstavlja pismo svakom čitaocu, na sebi svojstven način zahvalila svima koji su važan dio njenog života ističući da njihova imena, koja njoj znače sve, neće otkriti, jer želi da se traže i pronalaze, zato što nas traganje za nečim većim od pukog ljudskog postojanja uvijek čini živim, ali i naglasila da posebnu zahvalnost duguje Anji Aleksić – dizajnerki korica, Goranu Radojičiću – predsjedniku književnog kluba “Poenta poetika”, čiji je član, recezentkinji i izdavaču.

“Ovo zasigurno nije najbolja knjiga koju ćete čitati, ali jeste ona na čijim sam stranicama ja odrastala.”, saopštila je autorka na samoj manifestaciji ukazujući na to da je između dvije korice stalo sve ono što ona jeste i što može biti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije