Connect with us

Kultura

VELIKAN JUGOSLOVENSKOG I HRVATSKOG GLUMIŠTA: Umro Pero Kvrgić

Published

on

Pero Kvrgić (FOTO: nezavisne.com)

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić umro je u 94. godini, u Zagrebu, objavili su danas hrvatski mediji.

Kvrgić je rođen 1927. godine u tadašnjim Srpskim Moravicama, u Gorskom kotaru, a 1944, kao sedamnaestogodišnjak pridružio se partizanskim pozorišnim grupama “Ivan Goran Kovačić” i “August Cesarec” o čemu je često i rado pričao.

Od 1950 do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega odlazi u Zagrebačko kazalište, danas “Gavella”, da bi se potom vratio u HNK odakle se i penzionisao. Kvrgić je glumio u više od 50 filmova, a u pozorištu je tokom karijere odigrao skoro 200 uloga. Predstava “Stilske vježbe” koju je igrao sa Lelom Margitić od 1966. godine, najduže je igrana predstava na svijetu sa istom glumačkom postavom.

Kvrgić je dobitnik brojnih nagrada, među kojima i nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom kneza Branimira za izuzetan i dugogodišnji doprinos kulturi Hrvatske.

Legendarni glumac poslednje godine života proveo je u domu za starije osobe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije