Connect with us

Vijesti

SNP ŽABLJAK: Lokalna samouprava na festivalu ekologije prikazuje film o Srebrenici

Published

on

I ove godine, sedmi put po redu, na obali Crnog jezera održaće se ,,Green Montenegro international film fest“. Manifestacija koja bi sudeći po svom nazivu trebala da prezentuje ekologiju, održivi razvoj, sklad čovjeka i prirode, očuvanje životne sredine, sve ono što Žabljak kao ekološka prestonica Crne Gore nudi i čemu kao takav teži, saopšteno je iz SNP-a Žabljak.

“Međutim, lokalna samouprava u saradnji sa režizeserom Danilom Marunovićem koji se potpisuje na društvenim mrežama kao organizator festivala odlučila je da gore pomenuti festival otvori bosansko-hercegovačkim filmom ,,Quo vadis Aida“. Za one koji nijesu upoznati radi se o filmu koji se bavi tematikom rata u Bosni i Hercegovini, konkretno Srebrenicom, koja je u prethodnih mjesec i nešto dana izazivala podijeljene i oprečne reakcije u crnogorskom društvu”, dodaju oni.

Pitaju gospodu iz lokalne samouprave kakvim su se pobudama i ciljevima vodili kada su odlučili da jedan festival koji je predviđen kao promocija ekologije otvore sa filmom u kojem se prikazuju ubistva, silovanja, deportacije.

“Zar je obala Crnog jezera mjesto gdje se trebaju prikazivati filmovi ovakve sadržine? Ovaj film je izazvao brojne i oprečne reakcije u regionu, njegovo prikazivanje je zabranjeno u bioskopima u Republici Srpskoj, upravo što sadrži niz neistina i brojne scene koje na eksplicitan način optužuju i stigmatizuju jedan cijeli narod za sva ratna dešavanja na području bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpski narod”, ističu u SNP-u.

Pitaju predsjednika opštine Veselina Vukićevića, direktoricu TO Žabljak Vanju Šarović, organizatore festvala da li osjećaju trunku odgovornosti što će se u udarnom terminu kada ogroman broj turista boravi na Crnom jezeru prikazivati jedan ovakav film. Da li je ovo dobrodošlica brojnim turistima iz Srbije i Republike Srpske koji ovih dana borave u Žabljaku?

“I na kraju, poštovani predsjedniče Opštine, vi ste predsjednik svih građana Žabljaka, pa i onih 1474 građanina koji su se na prethodnom popisu izjasnili kao Srbi i koji čine bezmalo skoro 50% stanovnika Žabljaka. Brojni od njih su izgubili svoje najmilije, rođake, kumove, bratstvenike, prijatelje u prethodnom bratoubilačkom ratu. Ovakva filmska ostvarenja ne vode ka pomirenju već pokušavaju da čitav jedan narod kolektivno okrive za sva ratna dešavanja a vi ste ovim potezom povrijedili osjećanja brojnih vaših sugrađana. Pozivamo lokalnu samoupravu i organizatore festivala da se najvljeni festival zadrži na polju ekologije, što mu je i primarni cilj i da odustanu od prikazivanja pomenutog filma, jer će se na taj način samo uzburkati strasti u Žabljaku, u jeku turističke sezone”, poručuju iz ove partije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije