Connect with us

Magazin

MICROSOFT SAOPŠTIO: U toku ruski hakerski napad

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Microsoft je prijavio da je više od 40 organizacija ove sedmice na meti sumnjive ruske hakerske kampanje.

Iz tehnološke kompanije su izvijestili da se 80 posto tih organizacija nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su ostale iz Kanade, Meksika, Belgije, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Sigurno je da će broj žrtava hakera i dalje rasti i širiti se”, rekao je predsjednik Microsofta Bred Smit, koji je dodao da je kompanija obavijestila pogođene kompanije o ovom problemu.

U Microsoftovoj analizi navodi se da je ruska hakerska kampanja tajno sprovedena kroz nezavisni softver program koji je kompanijama prodala firma za IT upravljanje pod nazivom SolarWinds.

Softver s kojim je isporučen sumnjivi ruski malware, SolarWinds Orion, ima čak 18.000 globalnih kupaca, uključujući vladine agencije, privatne kompanije i druge organizacije. Microsoft je rekao da je napad “zahvatio mnoge glavne nacionalne prijestonice izvan Rusije”.

“Nažalost, ovo je širok i uspješan napad zasnovan na špijunaži, kako povjerljivih informacija američke vlade, tako i tehnoloških alata koje kompanije koriste za njihovu zaštitu”, napisao je Smith.

Ruski hakerski napad navodno je i dalje u toku, a timovi za cyber sigurnost u javnom i privatnom sektoru, uključujući Microsoft, aktivno istražuju kako da ga zaustave.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije