Connect with us

Magazin

NAKON POLA VIJEKA: Dešifrovano pismo zloglasnog serijskog ubice Zodijaka

Published

on

Skice osumnjičenog koje je 1969. objavila policija San Franciska

Američki FBI potvrdio je da su stručnjaci za kodiranje nakon 51 godinu uspjeli dešifrovati pismo koje je redakciji San Francisco Chronicle uputio nikad uhvaćeni serijski ubica, poznat samo po nadimku Zodiak.

On je kasnih šezdesetih godina prošlog vijeka hladnim i vatrenim oružjem usmrtio pet ljudi i posijao strah na području San Franciska. Pritom je, tokom svog krvavog pohoda, slao pisma redakcijama novina, no pisma su bila šifrovana i sve do danas nerazjašnjena.

Tim od troje stručnjaka iz SAD-a, Belgije i Australije napokon ih je uspio dekodirati, javlja BBC.

– Nadam se da se dobro zabavljate tražeći me. Ne bojim se gasne komore jer znam da će me poslati u raj ranije nego što sam očekivao, sada imam dovoljno robota koji rade za mene – stoji u poruci koje ne baca novo svjetlo na identitet monstruoznog ubice.

Američki web-dizajner David Orančak poruku je dešifrovao u saradnji s australijskim matematičarom Semom Blejkom  i belgijskim informatičkim stručnjakom Jarlom Van Ejkeom.

Poruku su opisali kao “još jedno smeće kojim je Zodiak privlačio pažnju na sebe”.

Potvrđujući da je poruka dešifrovana, FBi je poručio kako nastavljaju rad na otkrivanju istine i potrazi za pravdom prema žrtvama svirepih ubistava..

Serija jezivih zločina počela je u decembru 1968, kada su muškarac i žena ubijeni u svom automobilu. Sljedeće se ubistvo dogodilo u julu 1969, kada je upucan vozač taksija. Iako je Zodiak tvrdio da je ubio 37 ljudi, istražitelji su s njim u vezu nesumnjivo doveli pet slučajeva, sa ukupno sedam žrtava, objašnjava BBC.

Ubistva su inspirisala i dva poznata filma – Zodiak s Robertom Doaunijem Jr. i Prljavi Hari iz 1971. sa Klintom Istvudom.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije