Connect with us

Magazin

POVRATAK ŽELJEZNICE: Noćnim vozovima povezaće 13 evropskih gradova

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Taman kada smo pomislili da su noćni vozovi sa spavaćim kolima prošlost, evropske željeznice su se ujedinile u namjeri da ih vrate na velika vrata.

Nekada su spavaća kola predstavljala uobičajen način putovanja na daleke distance, a danas se veoma rijetko susrijećemo sa njima. To bi ipak uskoro moglo da se promijeni, pošto su velike evropske željezničke kompanije odlučile da ožive ovaj način putovanja.

Kako piše DW, njemačke, austrijske, francuske i švajcarske kompanije zaključile su partnerstvo kako bi obezbijedile mrežu internacionalnih vozova koji nude upravo ovu opciju.

Cilj je da se do 2024. godine “noćnim vozovima” poveže 13 evropskih gradova. Među njima nalaze se i Amsterdam, Pariz, Rim, Brisel, Barselona, Minhen, Berlin, Beč.

Ovo je, kažu iz kompanija Dojče ban, OBB, SBB i SNCF, način putovanja koji je cjenovno pristupačan mnogima, a osim toga i manje zagađuje životnu sredinu od drugih vrsta saobraćaja.

Prethodno je uočeno i da je pandemija doprinijela povećanju interesovanja za željeznički saobraćaj, tako da ova ideja zapravo ima ekonomsku logiku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije