Connect with us

Magazin

ŠERBEDŽIJA: Teslu što prije staviti na hrvatsku kovanicu eura

Published

on

Glumac Rade Šerbedžija rekao je kako je dobra ideja da se jedno od najvećih naučnih imena Nikola Tesla nađe na hrvatskoj kovanici eura. On je u intervjuu za Jutarnji list rekao da to što prije treba uraditi.

“Treba požuriti s tim, jer mislim da će Amerikanci to uskoro učiniti. Oni, naime, žele da proglase Teslu pravim Amerikancem. Naravno da bi bilo dobro da Tesla u Americi dobije poziciju koju zaslužuje, kao vjerovatno jedan od najvećih naučnika u istoriji čovječanstva, ali ja bih ipak volio da Tesla bude prije svega na kovanici Hrvatske, jer to je zemlja u kojoj je rođen i to bi bio dokaz da je taj narod, to jest Srbi iz Hrvatske, čiji je Tesla predstavnik, ovdje postojao i da još ima malo nade da ne potone u zaborav”, rekao je Šerbedžija.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke utvrdila je konačan predlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu eura i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu.

Oglasila se i Narodna banka Srbije rekavši da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Srbija može imati stav u vezi sa izborom Nikole Tesle kao motiva na budućim hrvatskim kovanicama eura, ali da nema uticaj, dok je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je Tesla u Srbiji bio kraće nego on u posjeti Oklaju.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević rekao je da podržava predlog da Nikola Tesla bude na budućim hrvatskim kovanicama eura i naglasio da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja s cijelim svijetom.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. RiR

    08.08.2021. at 11:25

    Srbi o prisvajanju kulturne baštine !!?
    sto sve prisvajaju ;NJegosa,sv Petra Cetinjskog,M.Miljanova i sve ličnosti crnogorske ;čak i gusle prijavili UNESKU,kao nematerijalnu kult.baštinu kao one njihove—zamislite da poje na ekavicu,junačke pjesme ,sa šajkačom a do 1804.god bili pod turskom/450g/živi se nijesu čuli…A sad čoče Nikola Tesla njihov …!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije