Connect with us

Magazin

KRALJ ALEKSANDAR KAO TV ZVIJEZDA: Cetinjski akcenat “Ace Palikuće”

Published

on

Srpski portali, a pogotovo nova.rs obiluju informacijama i svim detaljima nove serije nastale po romanu Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije” o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Prva epizoda, po scenariju i u režiji Zdravka Šotre, emitovana je sinoć na televiziji Nova S.

Serijal ima 15 epizoda.

Tim povodom, portal nova.rs objavio je snimak koji već odavno postoji na Youtubu, a koji je jedini na kojem se čuje i glas nosioca trona Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovaj video zapis nastao je 1933. na Bledu. Na njemu se vide čehoslovački ministar Flider tokom prijema kod kralja Aleksandra, u Crnoj Gori poznatog i kao “Aca Palikuća”, zbog čuvenog “bijelog terora” koji su njegovi žandarmi sprovodili u Crnoj Gori nakon ukidanja crnogorske državnosti. Zapis je u vlasništvu srpske kinoteke.

Na snimku kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu i njegovom predsjedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lijepom vremenu koje je proveo na Bledu.

Zanimljivo je da kralj Aleksandar govori čistim cetinjskim akcentom, istina ekavicom, budući da mu je majka bila Zorka Petrović, ćerka kralja Nikole, a supruga srpskog kralja Petra Karađorđevića.

Već sljedeće godine, 9. oktobra 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju. Imao je 45 godina.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije