Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ: Ne želimo zlu krv sa pravosuđem, samo više pravde

Published

on

Vlada da bude transparentna i bez izgovora: Abazović - Foto: youtube

Potpredsjdnik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da nova Vlada treba da prepozna da i sudije i tužioci žive u skromnim uslovima i da možda ne postoji dovoljna logistička i tehnička podrška za njihov normalan rad. To je poručio na nacionalnoj konferenciji “Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe”.

“Ali zajednički treba da pronalazimo rješenja. Izgovore više ne smijemo da pronalazimo. Mislim da Vlada treba da bude posvećena velikoj transparentnosti i da nema izgovora… Želimo da budemo partneri sa svim granama vlasti, to nam je i ustavna obaveza. Ne želimo da, na bilo koji način, stvaramo neprijateljstvo ili neku zlu krv, ali da definitivno želimo više pravde”, poručio je Abazović danas na otvaranju konferencije, koju je organizovala Građanska Alijansa.

On je ocijenio da je reforma pravosuđa i funkcionisanje te grane vlasti značajnije od funkcionisanja druge dvije grane vlasti, koje su nakon izbora “dobile princip smjenjivosti po prvi put u Crnoj Gori”.

Reforma će, ocjenjuje, biti veoma naporan posao, ali je ponovio da mormao da se suočimo sa “porođajnim mukama demokratije”.

“Treba tražiti rješenja koja su održiva i treba unaprijediti sve grane vlasti, a posebno sudsku granu vlasti… O jednoj ozbiljnoj reformi pravosuđa moći ćemo da pričamo tek nakon isteka određenog vremenskog perioda”, rekao je Abazović.

On je podsjetio na situacije kada je tužilaštvo iznosilo konkretne dokaze u nekim predmetima, ali da bi neka sudska instanca donijela oprečnu odluku.

“Ako Specijlno državno tužilaštvo da predmet u kome je vještačenjem utvrđeno da je džavni budžet oštećen za pet miliona eura. I da to završi prvo na Viši sud, pa na Apelacioni sud, pa da se to ukine i kaže da to nije tačno, ne znam kako mi možemo da idemo dalje… Ne možemo da živimo u zemlji gdje ćemo iz državnog budžeta da isplatimo 10,5 miliona eura i da niko ne bude kriv. Stvarno nisam sudija, ali ako je to nekome normalno, meni nije”, istakao je Abazović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije