Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ U BRISELU: Podrška NATO-u nikad veća

Published

on

FOTO: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Briselu.

On se danas sreo sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčom Đoanom.

Crna Gora ostaje privržena politikama i vrijednostima NATO-a, kazao je Abazović i izrazio  spremnost za jačanje doprinosa Crne Gore aktivnostima Alijanse, kao kredibilne i odgovorne saveznice.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je ukazao na značaj solidarnosti i jedinstva Alijanse u suočavanju sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima i iskazao je zahvalnost povodom dosadašnje i predstojeće pomoći NATO-a Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom virusa COVID-19.

“Na sastanku sa Đoanom, potpredsjednik Abazović je kazao da je Vlada u potpunosti posvećena sprovođenju svih međunarodnih obaveza, jačanju i unapređivanju saradnje sa Alijansom i podsjetio je da je nova skupštinska većina, ubrzo nakon izbora i prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori, potpisala Sporazum kojim se na to obavezuje”, kazali su iz Vlade.

FOTO: Vlada Crne Gore

Abazović i Đoana su razgovarali i o globalnoj i regionalnoj bezbjednosnoj situaciji, u kontekstu izazova uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19.

“Sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčom Đoanom, prisustvovali su i otpravnik poslova u misiji Crne Gore pri NATO-u Radovan Bogojević i savjetnik potpredsjednika Vlade za unutrašnju politiku, bezbjednost, borbu protiv korpucije na visokom nivou i organizovanog kriminala Filip Adžić”, navodi se u saopštenju.

Abazović se danas sastao i sa direktorom NOS-a (NATO office of Security) Polom Avalonom.

Delegacija koju predvodi potpredsjednik Vlade Crne Gore posjetila je i Misiju Crne Gore pri NATO-u.

Crna Gora je cijenjen NATO saveznik i član euroatlantske porodice, poručio je Đoana.

On se u poruci na Tviteru zahvalio crnogorskoj vladi na jakoj posvećenosti NATO-u.

Abazović će sjutra imati istupanje pred evroposlanicima u Odboru za vanjske poslove u Evropskom parlamentu (AFET), kao i odvojene susrete sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove (AFET) u Evropskom parlamentu, Dejvidom Mekalisterom, izvjestiocem Evropskom parlamenta za Crnu Goru, Toninom Piculom, kao i kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Evropskom parlamentu, Vladimirom Bilčikom.

On će se sastati i sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku, Oliverom Varheljijem, visokim predstavnikom EU Žozefom Borelom, evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, kao i specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

U četvrtak, 18. marta, imaće susret sa potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost, Verom Jurovom, kao i sastanak sa ambasadorima Kvinte.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije