Connect with us

Politika

AMBASADOR FRANCUSKE: Zemlje susjedi da vode računa o ponašanju, jer se greške skupo plaćaju

Published

on

“Istorijacovog regiona je složena i ne može se razumjeti bez razumijevanja pluralizma identiteta i nacionalnih istorijskih poimanja. To je bogatstvo koje za sobom nosi rizike, a ponekad i tragedije. Stoga, poželjno je da zemlje susjedi vode računa o govorima, uzajamnom poštovanju koje prati pristojno ponašanje u skladu sa evropskim projektom. Iskustvo pokazuje da se kratkoročna poimanja ili loša procjena odnosa snaga u svijetu prije ili kasnije uvijek skupo plate”, kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Ističe da je Francuska, zajedno sa drugim državama članicama, ustala protiv predloženih izmjena tužilačkih zakona, koje su doživljene kao autoritarne, i čak kao prijetnja našem zajedničkom evropskom projektu.

Nova Vlada se, kako je dodao, u dijelu procesa pregovaranja suočava sa istim izazovima kao i prethodna Vlada. Posljednja četri izvještaja EK ne pokazuju veliki napredak.

“Postignuto je mnogo sporazuma, ali primjena ostaje problem i Crna Gora nije sama u tom problemu. Postoji neslaganje i sa nekim državama članicama Evropske unije u pogledu ustrojstva pravosuđa i sada ih je teško riješiti, zato je stanovništvo EU po nekim pitanjima veoma nezadovoljno”, objasnio je on.

Naravno, kako dodaje, postoji taj pravni dio i zakoni se nesmetano usvajaju, ali u praksi postoji istorijsko nasljeđe za čiju promjenu je potrebno mnogo vremena.

“Treba raditi na tome da svi u društvu idu ka istom cilju, jer u protivnom nećemo imati homegenu Evropu i nećemo uspjeti da donosimo odluke, a naročito onda kada broj članica bude 35 ili 36. Stoga su neophodne promjene kod zemalja kandidata, ali je neophodno i da evropski sistem bude spreman da ih primi. Čini mi se da je taj posao na niovu EU teži nego što je posao koji je preostao zemljama kandidatima. Možda je ovo vrijeme sada čak osjetljivije nego što je bilo te turbulentne 1918”, zaključio je Timonije.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije