Connect with us

Politika

APEL MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Zaustavite talas razgradnje naše države

Published

on

Nevladina organizacija “Montenegro International” očekuje od međunarodne zajednice da iskoristiti svoj autoritet, mehanizme i uticaj, kako bi se zaustavio sunovrat države Crne Gore po više osnova, a danas i ustavno-pravnog sistema Crne Gore. Oni su pisali međunarodnoj zajednici, a posebnu reakciji očekuju od Evropske komisije.

“Veoma zabrinuti grubim atakom na ustavno-pravni sistem države od strane nove vlasti, a nakon ozbiljnih ataka na ljudska prava i slobode, ukazujemo vam na ozbiljnost problema, posebno imajući u vidu da je riječ o ideološkim nasljednicima politike Slobodana Miloševića obilježena pored ostalih zala i čuvenom vodiljom ‘institucionalno ili vaninstitucionalno’ – cilj opravdava sredstvo”, navodi se u pismu ove NVO.

Oni su međunarodnu zajednicu obavijestili o jučerašnjem postupanju predsjednika Skupštine Alekse Bečića odgovarajući na zahtjev Ustavnog suda.

“Povodom zahtjeva Ustavnog suda Crne Gore za izjašnjenjem Skupštine u vezi jednog a od preuzimanja nove vlasti sve većeg broja inicijativa za ocjenu ustavnosti zakona i odluka koje ona donosi, Predsjednik Skupštine je uputio ultimativni zahtjev Ustavnom sudu u vezi datog joj roka za izjašnjenje, iznoseći pri tom niz najgrubljih kvalifikacija na rad ovog suda čak i pojedinih sudija poimenice”, pojašnjavaju u ovoj NVO.

Oni su apelovali na međunarodnu zajednciu da učine sve što je u njihovoj moći da se “zaustavi talas razgradnje naše države”, odnosno “njenog ustavno-pravnog sistema”.

“Načelo diobe vlasti treba da bude temelj svake moderne demokratske države čemu Crna Gora teži. Ali kada se jedna grana vlasti na brutalan način obruši na drugu granu vlasti, kao što je to danas učinila Skupština u odnosu na Ustavni sud, to predstavlja podrivanje nezavisnosti sudstva i njenog autoriteta i to Ustavnog suda – najvažnijeg sudskog organa zaduženog da štiti ustavnost i zakonitost u državi”, saopštili su iz Montenegro International.

Smatraju da je, u nedostatku argumenata, skupštinska većina pribjegla “antievropskim i antidemokratskim” pritiscima i diskvalifikacijama Ustavnog suda i sudija imenom ponaosob, time, kako kažu, narušavajući ustavno načelo podjele vlasti, nezavisnost i autoritet tog suda, ali i ljudska prava pomenutih sudija.

Kažu da su očekivali promjene, napredak u oblasti vladavine prava, ali ne i  “pravni teror većine”, očigledno spremne ne samo za napad na postojeće sudske instance, već i na uvođenje novih – “prijekih sudova”.

“Nikada nećemo pristati na ovakva postupanja, hoćemo vladavinu snage Ustava i zakona a ne snage većine. Zato je poslednji čas da se aktivno uključite i zaustavite samovolju i bezakonje koje se kao mračni oblak nadvila nad našom lijepom zemljom”, navodi se u pismu te NVO.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije