Connect with us

Politika

BEČIĆ I KOIZVJESTIOCI: Crna Gora ostaje važan evropski partner

Published

on

Crna Gora ostaje važan evropski partner, a samo građanski jaka i pravno uređena Crna Gora biće uspješna evropska priča, ključna je poruka današnjeg sastanka predsjednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Bečić je, kako je saopšteno iz parlamenta, imao online sastanak sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru – Emanuelisom Zingerisom i Damjanom Kotijeom.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, Bečić je razmijenio sa sagovornicima mišljenje povodom nedavno usvojene Rezolucije PSSE, zahvalivši na jasno iskazanoj podršci usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti na sjednici od 28. decembra, kao rješenju koje poštuje demokratiju i vladavinu zakona, kako je jasno istaknuto u Rezulociji Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

On se, kako je saopšteno, osvrnuo na postizborni proces i mirnu tranziciju vlasti i istakao da su Crnoj Gori “neophodne reforme posebno kada je u pitanju izgradnja povjerenja u tužilaštvo, sudstvo i izborni proces”.

Akcentujući značaj konstruktivnih reformi pravosuđa, Bečić je izrazio uvjerenje da će okončanjem ovog procesa, ostvarenjem konkretnih rezultata na polju vladavine prava i drugim ključnim oblastima, Crna Gora stvoriti neophodne pretpostavke da postane prva sljedeća članica Evropske unije.

“Koizvjestioci PSSE pozdravili su februarsko odlaganje razmatranja tužilačkih zakona od strane predsjednika Skupštine i dijela poslanika, čime je, kako su saopštili, omogućeno Venecijanskoj komisiji da dostavi ekspertsko mišljenje, ali i iskazana posvećenost partnerstvu i konsultacijama sa međunarodnim partnerima. Koizvjestioci su iskazali ‘da kroz dijalog žele pružiti neophodnu pomoć kako bi naša zemlja postigla najbolje rezultate u pitanjima od ključnog značaja’“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su pohvalili političku zrelost koju su pokazali politički subjekti, a koja je omogućila mirnu tranziciju vlasti.

Bečić je podsjetio na odgovornost nove parlamentarne većine da predano sprovodi reforme za dalji napredak zemlje i u tom kontekstu, iskazao je zahvalnost na doprinosu Savjeta Evrope u procesu jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira i afirmaciji evropskih vrijednosti i standarda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije