Connect with us

Politika

BEČIĆ-PALMER: Važno očuvati građanski koncept Crne Gore, orijentisane ka Zapadu

Published

on

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je danas Metjua Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo da je poboljšanjem epidemioloških uslova realizovana posjeta visokog američkog zvaničnika, što predstavlja značajnu priliku za razmatranje aktuelnih pitanja i jačanje bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Upoznajući Palmera o unutrašnjoj političkoj situaciji, Bečić je iskazao „istinsko zalaganje za napredak koji jedino može doći putem dijaloga, saradnje i kohezije“.

On je informisao je američkog diplomatu o započetom dijalogu vlasti i opozicije, te daljim planovima koji imaju za cilj političku stabilnost kako bi se napori usmjerili na postizanje rezultata na evropskom putu, kao primarnom vanjskopolitičkom cilju.

Potvrđujući strateško savezništvo u okviru NATO-a, Bečić je istakao zadovoljstvo zbog uspješno organizovanog samita u Briselu, ponovio punu posvećenost Crne Gore prioritetima i pravcima djelovanja Alijanse i istakao da se Crna Gora pokazala kao pouzdan i stabilan partner.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer istakao je da je iskustvo Crne Gore u političkoj tranziciji važan korak za zemlju, demokratiju i budućnost, ali i za odnose SAD-a i Crne Gore. S tim u vezi, izrazio je optimizam za napredak Crne Gore i evropsku perspektivu, u čemu SAD nastavlja da pruža podršku.

Palmer je naglasio značaj stabilnosti Crne Gore, kao zemlje koja je orijentisana prema zapadu i kao dio evropske porodice, ali i važnost očuvanja njenog prepoznatljivog građanskog koncepta.

Ukazujući na značaj zakonodavnih aktivnosti Parlamenta za proces pridruživanja EU, Palmer je pozdravio iskazanu spremnost da Parlament nastavi da doprinosi ispunjavanju dužnosti i odgovornosti iz evropske agende.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju transatlantskih veza, posebno o bliskoj i partnerskoj saradnji SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije