Connect with us

Politika

BEČIĆ PORUČIO: Suverenitet Crne Gore neupitan

Published

on

Crna Gora je nezavisna i suverena država, i to više niko nikada neće moći da promijeni, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, u intervjuu za Novu M, kazao da ko god bi tako nešto pokušao, imao bi najvećeg protivnika u partiji koju predvodi.

“Imao bi sve ono što je zaista otpor čistine, iskrenosti, zdravih principa promišljanja i svega onoga što jeste istinska nezavisnost i suverenost jedne zemlje, jer mi da bi bili, da bi Crna Gora bila vječna, da bi udarili te temelje, zaista prave vječnosti, da bi Crna Gora istinski bila nezavisna, Crna Gora mora pobijediti, sa jedne strane kriminal i korupciju, sa druge strane podaništvo, a to mogu da učine samo oni koji ne zavise od bilo kojeg centra moći, oni koji grade mostove saradnje, oni koji promovišu zajedništvo, jedinstvo, slogu, pomirenje među ljudima, jer to je preduslov da dođemo i do ekonomskog i pravnog, moralnog, socijalnog oporavka”, kazao je Bečić.

Crna Gora juče je proslavila 15. godina od obnove nezavisnosti.

“Mnogi će vjerovatno danas reći da je Crna Gora nakon petnaest godina, mnogo više zadužena nego što je bila prije petnaest godina. Da su danas naše šume, mnogo više tajkunske nego crnogorske, da su naše rijeke mnogo više tajkunske nego crnogorske, da je naša obala danas značajno više tajkunska nego crnogorska, nego što je to bilo 2006. godine, ali sve to ukazuje da moramo da promijenimo sve ono što je pristup onome što je prava i jedina moguća ljubav prema Crnoj Gori”, poručio je Bečić.

On je istakao da se Crna Gora i budućnost Crne Gore ne može graditi na mržnji, na podjelama, na netrpeljivosti, na konstantnom etiketiranju izdajnika.

“Mi moramo da saberemo sve ono što je dobro, sve ono što je vrijedno, sve ono što je kvalitetno, unutar Crne Gore, a ima ga definitivno, na svim stranama, u svim društvenim sferama, ako konačno zakoračimo prema porodici savremenih evropskih naroda”, naveo je Bečić.

Tužilačke zakone izglasaće opet za par minuta

Predsjednik Milo Đukanović vratio je tužilačke zakone Skupštini da ponovno odlučivanje, jer, kako je kazao, nijesu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije.

“Koristeći ustavnu mogućnost, predsjednik države je još jednom pribjegao, ja bih rekao, očekivanoj, već dobro poznatoj političkoj opstrukciji. Mi smo navikli na opstrukcije od dana kada smo preuzeli vlast, ovaj parlament je navikao na političke opstrukcije neke koje su, koje kao ova što jeste, u skladu sa Ustavom, neke koje su bile, kao državne izborne komisije, potpuno izvan zakona i Ustava ove zemlje. Na predsjedniku države je da izabere kakav odnos treba da ima prema drugim institucijama sistema”, izjavio je predsjednik Skupštine.

Kako je kazao, tu političku opstrukciju riješiće vrlo lako.

“Zato sam juče pozvao sve politčke činioce, sve građane Crne Gore, samo na mudrost, strpljenje, sve će biti riješeno već sljedećeg četvrtka. Sazvao sam sjednicu za sljedeći četvrtak u 11 časova, koja će trajati svega par minuta i gdje će ponovo 41 poslanik izglasati izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, nakon čega će predsjednik države, saglasno Ustavu, biti dužan da ih potpiše, oni će stupiti na snagu, stvoriti pretpostavke za stvaranje uslova za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je Bečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije